DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Igen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az interpellációm az igazságügy-miniszterhez szól, hiszen nem egészségügyi szakmai kérdésekről kérdeztem, hanem törvényekről, jogszabályokról, azok betarthatóságáról. Majd ha a válasz nem lesz megfelelő, még egyszer megismétlem ismét az igazságügy-miniszterhez.
Tehát tisztelt Népjóléti Miniszter Úr! Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló törvény szerint a kapacitás lekötési megállapodások megkötésének határideje 1996. december 1. A törvény szerint '97. január 1-jétől az ágyszámcsökkentésnek hatályba kell lépnie. Az Egészségbiztosítási Pénztár már nem finanszírozhatja a törvényben megszabott normák feletti kapacitást.
Tisztelt Miniszter Úr! A kapacitás lekötési megállapodásokat december 1-jével nem köthette meg az Egészségbiztosítási Pénztár, hiszen számos döntés nem született meg. Szép példája ennek a Kútvölgyi kórház helyzete, és ezzel összefüggésben a törvény által a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre előírt ágyszámcsökkentés végrehajtásának lehetetlensége. Az elmúlt hónapokban több alkalommal hívtam fel a figyelmet arra, hogy a törvényben foglalt határidők nem tarthatók be. Szakmai szempontból azt mondom, hogy nem is lehetne betartani. Hiszen az egészségügyi intézmény felszámolásához az ellátási rend megváltoztatásához a lakosság és az egészségügyi dolgozók kellő tájékoztatásához nem lehet elegendő egyetlen hónap.
Az sem tisztázott, hogy mi a "büntetése" annak a kórháznak, amelyik a megállapodásban lekötött ágyak mellé a zsúfoltság miatt pótágyakat, "pótkapacitást" állít, hiszen ezzel túllépi a törvényben foglalt számokat.
Öntől most azt kérdezem, tisztelt miniszter úr, hogy ki a felelős azért, ha a parlament törvénysértésre kényszerítő, végrehajthatatlan törvényt hoz. Ki a felelős azért, ha számtalan megalapozott szakmai és jogi érvelés ellenére december közepén még mindig semmi nem történt annak érdekében, hogy nyilvánvalóan látható törvénysértéseket a jogállamiság védelmében, a rossz törvény módosításával megakadályozzák? (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ki a felelős azért, ha a későn született döntések miatt a felmondási idő megrövidítésével az intézmények a munka törvénykönyvének megsértésére is kényszerülnek? Várom válaszát. (Taps)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi