DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Országgyűlés! Nagy örömömre szolgált, amikor tegnap Kertész Zoltán képviselőtársunk Sopron hetvenöt évvel ezelőtti népszavazásának, akkor a magyar társadalmat átható eseményeiről számolt be.
Sopron a magyar történelemben mindig kiemelkedő, fontos helyet töltött be. Tulajdonképpen az ország egyik nagy nyugati kapuja volt, amelyeikben a soproni céhek mindig kiemelkedő munkát végeztek. A soproni szőlészek, a soproni szőlőtermelők és az ottani mezőgazdaság, amely kétségtelenül magyar szívű, de általában német nyelvű poncihsterekből állt. Ezzel a tettükkel is Magyarországhoz való hűségüket bizonyították.
Nagyon nehéz évek következtek az ötvenes években is Sopronra. Annak idején egyszerűen a város megközelíthetetlen volt. Különböző engedélyek voltak szükségesek. Amikor hivatalosan jártam ott, akkor is legalább háromszor igazoltattak, míg a városba beérhettem és beérkeztem.
A város akkor kétségtelen befelé fordulva, hisz iparfejlődés nem volt, semmiféle fejlődésre nem kerülhetett sor, és tovább folytatta tudományos, megalapozó munkáját Házi Árpád, a megboldogult barátom, Csatkai Endre (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi, hogy a felszólalási idő lejárt.), vagy a környezetvédelemben is és a várostörténelemben is szerepet játszó Fridrich István tulajdonképpen nagyon jelentős munkát végeztek.
Én szeretném, hogyha kompenzációként Kassát, illetve Sopront (Kisebb derültség a teremben.) – Kassát azért említettem, mert hasonlóképpen szabad királyi város volt, tehát hasonló helyzetű és hasonló (Az elnök pohara megkocogtatásával jelez, hogy a felszólalási idő lejárt.) terület volt –, kompenzációban részesítenénk valamilyen módon, és szeretnénk, hogyha Sopron visszanyerné régi fényét és jelentőségét. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a teremben.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi