DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Semmiféle jogi bravúrral és kettős joghátránnyal való sújtás szándékáról nem nézünk szembe (Sic!), nincs erről szó. A társadalombiztosítási törvényben a nyugdíjemelésre előírt törvényi kötelezettséget a kormány teljesítette.
Azt el kell ismerni, hogy az előzetesen várható keresetnövekedés 15 százalékos becslése túlságosan optimista volt. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy egyidejűleg – a költségvetési tartalék terhére – az átlagosnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők, továbbá az egyes nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátásban részesülők számára egyszeri 3 ezer forintos támogatást biztosít.
Hangsúlyozni kell, hogy ez nem nyugdíj-kiegészítés, nem nyugdíjtámogatás, ezért nem is szabad összekeverni a két külön kormányrendeletben szabályozott intézkedést. A nyugdíjemeléseknél egyébként azt mondja a jogszabály – amint ez a januári és a korábbi emeléseknél is történt –, hogy az emelést a nyugdíj összegére kell számítani, és abban az esetben, ha a nyugdíjas nem társadalombiztosítási, nem a nyugdíjalapból finanszírozott egyéb ellátással is rendelkezik, akkor az egyéb ellátások összegére nem kell a nyugdíjemelést számítani.
A nyugdíjemelésnél szociális szempont nem érvényesül, a jogszerű nyugdíj összegét kell emelni, és az emelés alapjául kizárólag a társadalombiztosításból finanszírozott nyugdíj vehető tehát figyelembe. A nyugdíjszerű szociális ellátások emelése a nyugdíjak emelésével együtt azért nem történt meg, mert a 0,5 százalékos emelés helyett ennek a mértéknek a többszörösét jelentő 3 ezer forint egyszeri támogatást nyújtottuk azok számára, akik a nyugdíjat helyettesítő, alapvető megélhetési forrásul szolgáló segélyekben, járadékokban részesülnek. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi