SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, Elnök asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A júliusi félszázalékos úgynevezett, nyugdíjemelés, illetve az azzal egyidejűleg adott 3 ezer forintos egyszeri nyugdíj-kiegészítést követő felháborodás hullámai még ma sem ültek el. A csalódott nyugdíjasok sokasága fordul ma is hozzánk, azok is, akik egy része megalázónak tartotta és tartja ma is az emelés mértékét, míg mások a mai napig várják az egyszeri nyugdíj-kiegészítést, de hiába.
Egy ügyes jogi bravúrral ugyanis sok nyugdíjast egyszerre sikerült kettős joghátránnyal sújtani. A félszázalékos emelés szempontjából ugyanis több, a tb által folyósított ellátást figyelmen kívül kellett hagyni a 81/1996. kormányrendelet alapján. Így például az emelés nem járt a házastársi pótlék, a családi pótlék, a nemzeti helytállási pótlék összege után. De ugyanígy nem emelték a cukorbetegek támogatását és a lakbér-hozzájárulás összegét sem.
A nyugdíjemeléssel egy időben döntött a kormány – ez a 82/96-os kormányrendelet szerint – az egyszeri 3 ezer forintos nyugdíjtámogatásról is. Egyszeri 3 ezer forintos támogatást viszont csak az a nyugdíjas kaphatott, akinek nyugellátása a 17 ezer forintos határt nem haladta meg. Ugyanazokat a támogatásokat, melyeket a nyugdíjemelésnél nem, a 17 ezer forintos határnál viszont figyelembe kellett venni a rendelet szerint.
Az egyszerűség kedvéért egy példa: ha valaki 16 900 forint nyugdíjat és 101 forint lakbér-hozzájárulást kapott, úgy csak a 16 900 forintját emelték fél százalékkal, de az egyszeri támogatásra már nem volt jogosult, mert a nyugdíja és a lakbértámogatása több volt, mint 17 ezer forint.
Sokakkal együtt számomra sem világos, hogy miért született ilyen diszkriminatív szabályozás ez ügyben, ezért a kérdésem a következő, van-e világos magyarázat a fenti eljárásra, akkor kérjük, hogy szíveskedjen velünk ezt megosztani. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi