DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum sem támogatta ezt a törvényjavaslatot, két ok miatt. Az egyik ok az, ami a törvényjavaslatban benne volt, a másik ok az, ami a törvényjavaslatban nem volt benne. Ami benne volt, azt azért nem tudtuk támogatni, mert az államtitkárok, elsősorban a politikai államtitkárok és a kormánybiztosok körében soha nem látott káoszt fog teremteni a jelenlegi javaslat. Nem volt benne a törvényjavaslatban - amit hiányoltunk, és a kormány nem akarta, hogy bekerüljön - azoknak a kormánytagoknak a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége, akik egyben nem országgyűlési képviselők.
Két tárcát szeretnék önöknek említeni: a pénzügyi tárcát és az ipari tárcát, ahol sem a miniszter, sem az államtitkár nem országgyűlési képviselő. Azt hiszem, nem kell senkinek bizonygatni, mennyire védeni kellene ezt a két tárcát attól, hogy különböző lobbyérdekek megkeressék őket, hiszen itt olyan személyek vannak egy személyben pénzelosztó és döntéshozó helyzetben, ami miatt mi meg akartuk őket védeni a lobbyktól.
(20.10)
A kormány azonban nem volt hajlandó megtenni azt, amivel az Országgyűlés nagy többsége egyetértett egy országgyűlési képviselőnél, holott mi csak 1/386-od döntéshozók vagyunk komolyabb kérdésekben.
Nem tudtuk támogatni azért sem ezt a törvényjavaslatot, mert nem a címéről szól. A kormány felelősségéről gyakorlatilag néhány munkajogi szabályon kívül sem politikai, sem államjogi felelősséget nem tartalmaz, és még az az alapvető feladatköri megjelölés is hiányzik, hogy tartalmazná a miniszterelnök vagy a miniszterek feladatát, hogy mihez képest lehetne eldöntenünk azt, hogy miért tartozik a kormány felelősséggel. Ez a törvényjavaslat semmi másról nem szól, mint a jogállásról. Ezért nem tudtuk támogatni. (Zaj.)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi