DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök asszony! Tisztelt Országgyűlés! A közteherjegy intézményéhez szeretnék néhány gondolatot fűzni. A közteherjegy bevezetését úgy beállítani és úgy tekinteni, hogy semmi sem változik, ez teljesen hamis beállítása a dolgoknak. Utánanéztem, itt igenis egy új adónak a bevezetéséről van szó, amely a lehető legnagyobb mértékben sújtja a gazdát, - akár tetszik, akár nem - ez a gazdák véleménye.
Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatosan azt is elmondjam - többször is szóvá tettem az elmúlt évek során -, hogy a lehető legnagyobb mértékben elégedetlen vagyok az adózásnak azzal a rendszerével, amit az elmúlt évtizedben vezettek be. Azért nem használom a többes számot, mert én mindig ez ellen szavaztam, tehát itt a "mi"-elmélet nem megy. Tehát én nem vezettem be, hanem azok vezették be, akik erre szavaztak - ez az egyik. Ezzel kapcsolatosan én súlyosan elmarasztalom azt, hogy az is 44 százalékkal adózik, aki több százmilliós vagy esetleg milliárdos jövedelemmel rendelkezik, éppen úgy, mint akinek csak 1-2 millió az évi jövedelme.
Ugyancsak igazságtalannak és gazdaságilag hátrányosnak tartom a magas általános forgalmi adót. Aránytalanul sújtja a kis jövedelmű nagycsaládokat, ugyancsak sújtja és fékezi a termelést, és jelentősen növeli a termelési költséget, illetve a termelői árat.
A közteherjegy bevezetése ezek után ezt a sok szempontból igazságtalan és a gazdasági életet kedvezőtlenül befolyásoló, fejlődést gátló adórendszert olyan mértékben teszi negatívvá, amivel semmiképpen sem érthetek egyet. A közteherjegy bevezetése a gyakorlatban azt jelenti - legalábbis az eddig érvényben lévő skála szerint -, hogy minimálisan 33 százalékkal növeli meg a gazda terhét. A gazda odaadja a napszám bérét - igen, kedves Filló Pál barátom, odaadja a napszám bérét! -, odaadja a természeti járandóságot, plusz még az államnak a közteherjegy néven bevezetett adó alapján befizet 33 vagy annál nagyobb százalékot.
Az én ítéletem szerint ezt a terhet a mezőgazdaság nem bírja elviselni, ez oda fog vezetni, hogy az alkalmi munkát a gazdák csökkenteni fogják, ennek a következménye éppen az lesz, hogy a falusi munkanélküliségnek az a természetes megoldása, amiről a múltkor beszéltem - és még egyszer hangsúlyozom, hogy ezt közgazdaságilag végiggondoltam és megalapozottnak tartom -, a munkanélküliség felszámolásának ez a lehetősége is be fog dugulni.
Tehát a magam részéről a közteherjegy bevezetését egyáltalán nem támogatom, illetőleg ha mindenáron be akarják vezetni, annak csak egy teljesen mérsékelt formáját tartanám a gazdatársadalom szempontjából elfogadhatónak, noha erről szélesebb körben konzultálni nem tudtam.
Köszönöm a meghallgatást.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi