FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy képviselőtársam felszólalása tévedés lehet, hiszen most az alkalmi munkavállalói könyvről szóló tervezetről vitatkozunk, s nem a közalkalmazottak jogállásáról. Biztos eltévesztette képviselőtársam a hozzászólását.
Én szeretnék visszatérni az eredetileg tárgyalt javaslathoz. Meg kell mondjam, hogy sokat gondolkoztunk képviselőtársaimmal azon, hogy a törvénytervezetben előírt mértékeknek az összege mennyire kezelhető, illetve hol van az a bizonyos határ, ahol el tudjuk érni, hogy maga a törvény elérje a célját, valamelyest kedvezményezettebben, olcsóbban lehessen az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatni, de ez ne lépje át azt a határt, hogy esetleg a normál foglalkoztatással szemben versenyképes legyen, s így munkahelyeket szüntessen meg vagy alakítson át alkalmi munkavállalássá.
(11.10)
Mindenesetre úgy gondoltuk, hogy a törvénytervezetben benyújtott összeghatárok, főleg az alsó határ, a 600 forint, a közteherjegy értéke, túlzottan magas. Ezért úgy gondoljuk, itt jó lenne mindenképpen csökkenteni, véleményem szerint ez az összeghatár reálisan 4-500 forint között kellene hogy legyen; ugyanakkor olyan módosító indítványt is benyújtottunk, amely a sávokat, tehát a melléklet eredetileg tervezett öt sávját három sávra csökkentené, tehát valamelyest összébb húzná azt a szakaszolást, amely a kifizetett munkadíjnak megfelelően a közteherjegy értékét jelentené. Meggyőződésünk szerint egyébként a közteherjegy vonatkozásában a döntő a legalsó, vagyis a legelső sáv lesz, hiszen a munkaadók elsősorban ebben a körben fogják a terheket leróni.
Itt szeretném megemlíteni azt a megjegyzést, amely már a sajtóban is megjelent, hogy itt egyfajta újabb terheket kíván az Országgyűlés a munkaadók nyakába varrni. Szeretném hangsúlyozni, hogy szó nincs erről, gyakorlatilag azt az anomáliát szeretnénk megszüntetni, ami azt jelentette, hogy embereket dolgoztattak, zsebből zsebbe kerültek a pénzek, és gyakorlatilag ezek a munkavállalók semmilyen jogszerző időt nem tudtak a munkavállalás során megszerezni. Ez egy nagyon súlyos probléma, aminek a munkavállalók talán most még az igazi súlyát nem érzékelik, majd akkor fognak ezzel szembetalálkozni, amikor elérkezik az az időszak, hogy a nyugdíjra készülnének, és kiderül, hogy bár gyakorlatilag hosszú éveken keresztül azt hitték, hogy jól járnak a feketemunka-vállalással, rá fognak döbbenni arra, hogy nem szereztek jogszerző időt, így a nyugdíjuk is bizony igencsak veszélybe kerülhet.
Éppen ezért mi azt szeretnénk, ha minél többen tudnának élni ezzel a lehetőséggel, és ennek egyik eszköze lehet az, hogy itt az összeghatárt 400, illetve 500 forint közötti összegre lecsökkentsük. Úgy gondolom, hogy itt már érdekeltté lehet tenni a munkaadókat abban, hogy a feketegazdaságból a látható foglalkoztatás irányába mozduljon el ez a terület.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi