KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Elnök Asszony! Pont azon célból szólok hozzá háromszor is egy vitahelyhez ebben a Házban, mert azt szeretném, ha a közvélemény precízen és pontosan értesülne egyrészt a kormányzat szándékairól, azon képviselők szándékairól, akik velünk együtt javítani kívánják ezt a szabályozást, hogy világos legyen mindannyiunk számára, hogy egy nagyon lényeges ügyről van szó. Hiszen nemcsak abban a körben teremt jelentős előrelépést az alkalmi munkavállalás egyszerűsített formája, akikre feltehetően vonatkozhat, hanem abban a körben is, tisztelt hölgyeim és uraim, akik közvetlenül nem érintettek ebben, de adózó állampolgárok.
Ugyanis annak, hogy a közterheket mérsékelni lehessen általában, nagyon komoly feltétele, hogy a legális szférában adózó állampolgárként jóval többen vállalhassanak munkát, és erre legyen meg a gazdasági lehetőségük - ezzel én egyetértek -, mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak, legyen meg egy érdek által bejárt útjuk erre; a másik oldalról: javítsunk a nagy ellátórendszereken, reformáljuk ezeket.
Ez a két követelmény erősíti azt a törekvésünket, hogy végül is csökkenthessünk a bérekre rakódó közterheken, mert ez - valóban úgy, ahogy a vitában is gyakran elhangzik - levegőt ad a gazdaságnak, a gazdák nyilvánvalóan több foglalkoztatáshoz juttatják a mai munkanélkülieket, a gazdaság versenyképesebbé válhat, és a nemzetközi közvélemény előtt lezajló változássor ebből a szempontból hitelesíti a magyar gazdaságpolitikát.
Ez nem egy globál megoldás, amit mi most itt adtunk, ez egy részterületi előrelépés, ami viszont az általános viszonyokra is hat. Ilyen értelemben tehát nemcsak a gazdák, nemcsak az időszakos munkavállalók ügye, hanem egy széles, nagy munkavállalói és munkaadói körnek az érdeke. Nagyon fontos dolog, hogy azok az elmozdulások, amikről Szabó Rudolfné itt most a hozzászólásában szólt, a vitában formálódtak.
Egy négyhónapos koncepcióról és vitáról van itt szó. Nagyon kevésszer van a Ház életében olyan, hogy az ötlet felvetését követően négy hónapra a Ház már döntést hozhat. De sürgős a döntés, és ezért intenzív vita szükséges, hogy jó döntést hozzunk, mert szeretnénk már az őszi nagy munkálatok idejére biztosítani ezt az új munkavégzési lehetőséget, ami - hangsúlyozom - korrekt módon segíti ahhoz a munkaadót, munkavállalót, hogy tisztességes munkavállalási, munkaadói környezet alakuljon ki.
Szó volt arról, hogy a javaslatok egy jelentős része az egyszerűsítésre, a további egyszerűsítésre irányul, kevesebb sáv legyen, ha lehet, még kisebb mértékek. Nos, a kormány támogatja ezeket a törekvéseket. Ezzel együtt, ezen törekvések támogatásával együtt valósul meg az az állapot - hogy egy példát hozzak -, hogy egy egyszerű alkalmi munkavállalási kör esetében, például 1299 forint nettó kifizetés esetén - amit már semmilyen adó nem terhel, sem személyi jövedelemadó, sem más társadalmi teher - 500 nettó, illetve a jövedelempótló támogatásban részesülők esetében, munkanélküliek esetében 250 nettó forintért a személyi jövedelemadózást, a nyugdíjra való jogosultságot, a szociális ellátást, az egészségbiztosítást, a munkanélküli-biztosításnak a kérdését, minden közterhet le lehessen tudni - biztosításba kerüljön az ember. A másik oldalról, állami eszközökkel megtámogatva járuljunk ahhoz hozzá, hogy ennek a forrásai is rendelkezésre álljanak a nagy ellátórendszerekben.
Ennél olcsóbb megoldást, azt gondolom, nem lehet ma találni Magyarországon. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi