DR. RAB KÁROLY

Full text search

DR. RAB KÁROLY
DR. RAB KÁROLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! A kötelező kamarai tagság megszüntetésének lehetőségéről szeretném kérdezni. A gazdasági kamarákról szóló '94. évi törvény kötelező tagságot írt elő az érintettek számára. Ezt akkor is sokan vitatták, ma is sokan vitatják; a világon mindenütt működnek így is, úgy is kamarák, tehát kötelező tagsággal, nem kötelező tagsággal.
Leginkább az lenne kívánatos, ha a kamarák olyan jól működnének, hogy a tagság, a vállalkozók maguktól szeretnének tagok lenni. Azonban Magyarországon ma sok tag úgy látja, hogy nem érdemes kamarai tagnak lenni, értelmetlen a részéről fizetett díj, hiszen nincs arányban a szolgáltatásokkal, nem látja hasznát a kamarai tagságnak. Tapasztalat az is, hogy a kötelező kamarai tagság kényelmessé teszi a kamarákat. Más oldalról bizonyos monopolhelyzetből eredő visszaélés vagy hasonló dolog tapasztalható, hogy egy példát mondjak, a kamaráknál olyan irreálisan magas képzési és vizsgáztatási díjak tapasztalhatók, amit a világ nagy magánegyetemein is megirigyelhetnének.
Ahhoz, hogy a kamarák bizonyíthassák életképességüket, ahhoz, hogy a tagok azt lássák, érdemes kamarai tagnak lenni, az első az lenne, hogy a kormánynak a legrövidebb időn belül át kellene adni a kamaráknak mindazokat a jogokat, hatásköröket, amelyeket a kormány megígért, de még nem adott át. Azt gondolom, hogy azután, miután a kamarák ezt megkapnák, kaphatnának egy év türelmi időt, hogy bizonyítsák, érdemes kamarai tagnak lenni, a tagok lássák azt, hogy érdemes ottmaradni. Ha pedig nem ezt tapasztalják, azt gondolom, érdemes volna esetleg azon gondolkozni, hogy fel lehetne szabadítani a kötelező kamarai tagságot. Azután természetesen a kamarák szolgáltatásként, díjért láthatnák el közjogi tevékenységüket a kamarán kívüliekkel szemben.
Kérdéseim:
Mikorra tervezi a kormány a kamaráknak átadandó jogkörök teljes körű rendezését? Elképzelhetőnek tartja-e a kormány, hogy a jogkörök rendezése után egy évi türelmi idő után szabaddá teszi a kamarai tagság vállalását?
Várom válaszát. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi