HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tényleg olyan kérdésről van szó, amiben szerencsére egyetértünk. Egy olyan kis országban, mint Magyarország, alapvető fontosságú, létkérdés, hogy legalább a következő generáció tud-e tisztességesen mozogni Európában, legalább a környező országokban. Ehhez bizony idegen nyelvek elsajátítására van szükség.
Ez ügyben három dolgot szeretnék röviden mondani.
Az első az, hogy a nemzeti alaptanterv jelentős előrelépést jelent ez ügyben, hiszen a tízéves alapképzés kötelező részévé teszi legalább egy idegen nyelv tanulását. Ez azt jelenti, hogy a tanulók 38 százalékát kitevő szakmunkásképzőbe, szakiskolába járó gyerekek még két évet kapnak az eddigiekhez képest arra, hogy nyelvet tanuljanak. Ez nagyon lényeges előrelépés. Azt jelenti, hogy a rosszabb pozícióban lévő társadalmi csoportok gyerekei számára is valamilyen minimális szinten megadatik a nyelvi képzés lehetősége.
A másik dolog, amit ennek kapcsán létkérdésnek tartok, az a tanárképzés ügye. Dobos Krisztina utalt már erre, amit nem nagyon értettem - közben kiment, de a szünetben talán megmagyarázza -, hiszen a tanár-továbbképzési források szerencsére költhetők nyelvi kérdésre. Tehát nincs akadálya annak, hogy egy pedagógus nyelvet tanuljon, amennyiben az iskola pedagógus közössége ezt jóváhagyja. Ezt fontos többletforrásnak látom. A fizikatanárok, a történelemtanárok is tanuljanak meg legalább középfokú szinten nyelvet, mert ez számukra is nagyobb mozgásteret és lehetőséget teremt. Erre források most rendelkezésre állnak.
A harmadik dolog, amit nagyon lényegesnek tartok - ez még előttünk áll, de remélem, hogy az 1998-as költségvetés során lépni tudunk ebben az irányban -, egy önálló pedagógus-bértábla, ami lehetővé tenné a nyelvet beszélő és színvonalasan tanítani tudó díjazását iskolai szinten. Ez hiányzik a rendszerből. Amíg ez nincs meg, addig a piacnak a nyelviskolákra való elszívó hatása - amiről többen beszéltek - sajnálatos módon érvényesülni fog. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi