DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum sem szavazta meg az előbbi két törvényt, noha a nyugdíjrendszer reformjával a '91-es országgyűlési határozatunk óta egyértelműen egyetért.
Ellenszavazatunk négy fő indoka az, amiről már Surján képviselőtársam is beszélt; első helyen: a tőkefedezeti rendszert kötelezővé tenni egy-két vagy több korosztály számára rosszabbnak tűnik, mint önkéntesen lehetővé tenni azoknak, akik szabadon választanak.
A másik: a gazdaság és a demográfia kiszámíthatatlannak látszik 20-50 évre, ezért azok a feltételezések, amelyek ezt a tőkefedezeti rendszert bevezethetővé teszik, meglehetősen bizonytalan lábon állnak. Ami tény: az évi 1 százalékra becsült GDP-hiány, nemzetijövedelem-hiány, ami ebből a törvényből következik, jelentős mértékben terheli az államháztartást; és ha figyelembe vesszük, hogy az előbb egyhangú támogatásunkkal is elfogadott NATO-csatlakozás további nemzetijövedelem-kiadást, tehát az államháztartás hiányát fogja eredményezni, ez a kettő együtt veszélyezteti - az Európai Közösséghez való csatlakozásunk feltételeként szabott - 4 százalékos nemzetijövedelem-hiány fenntarthatóságát.
(11.40)
A következő és talán ennél is fontosabb szempont, hogy az így kieső jövedelmek mindenkor kiszolgáltatottá teszik a nyugdíjban lévőket azzal szemben, hogy a költségvetés mennyit hajlandó áldozni az ő nyugdíjuk fenntartására az így kieső jövedelmek következtében. Ez tehát a mai és a közeljövőben nyugdíjba vonulók számára nagyobb bizonytalanságot jelent a jelenlegi társadalombiztosítási rendszernél is.
A fiatalok számára, a magas keresetűek számára látszólag vonzó tőkefedezeti rendszerben való részvétel - az önkéntes pénztárak útján ugyanúgy el lehetett volna érni, és nem lenne kényszer érzete az állampolgárokban. Az ő hajdani nyugdíjuk egy, a mindenkori magyar kormány és parlament által befolyásolhatatlan, főleg külföldi tulajdonú tőkecsoport kezébe fog vándorolni, tehát az ő jövőjük sem lett kiszámíthatóbb.
Mindezek miatt a Magyar Demokrata Fórum, mihelyt lehetősége lesz, megpróbálja korrigálni ezt a most elfogadott két törvényt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi