SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt elutasítja azt a nyugdíjreformcsomagot, amelyet most az önök szavazatával fogadott el az Országgyűlés szemközti része. (Derültség. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokban: Szemközti?) Szomorúak vagyunk - és nagyon szomorúak -, hogy az MSZP-SZDSZ-kormánykoalíció egy olyan törvénycsomagot, törvényjavaslatot fogadott el szavazataival, amelynek tragikus következményei lesznek. (Zaj.) Szerintem mindannyian tudjuk, felelős politikusok, akik ebben a teremben ülünk, hogy igenis súlyos következményei lesznek ennek a nyugdíjcsomagnak, az önök által kötelezően bevezetett tőkefedezeti rendszernek.
Igenis bizonytalan helyzetbe kerülnek a jelenlegi nyugdíjasok, hiszen a mostani kasszából - amely már csak éppen elég arra, hogy a jelenlegi nyugdíjakat kifizessük, ebből a kasszából - akarnak önök még pénzt elvonni. Vajon ha a kevésből még elvonnak bizonyos összegeket, abból hogy lesz több, hogy lesz jobb? Ezt a matematikai képletet idáig még senkinek nem sikerült megfejtenie. Nem éri meg a középkorúaknak sem, a most nyugdíj előtt állóknak sem ez a bizonyos új rendszer. Ezt önök is elismerték, hogy nem éri meg átlépni a mostani középkorúaknak.
Vajon kinek éri meg az új rendszer? A beterjesztés mellékletében szerepel az, hogy azoknak a fiataloknak, akiknek magas a keresetük, és hosszú a szolgálati idejük. De ezeknek a fiataloknak vajon mit tudunk ígérni, mi lesz velük 30-35 év múlva? Ez egy nagyon bizonytalan, nagyon kiszámítható jövő, főleg akkor, ha az önök gazdasági sikerpropagandájára alapozzuk ezeket a számításokat. (Zaj. - Dr. Toller László: Gabi!)
Ez a kötelező tőkefedezeti rendszer, amelyet önök ajánlanak, ez az igazi pilótajáték! Befizetjük a járulékokat, és ki tudja, hogy mi lesz belőle 25-30-35 év múlva! (Folyamatos zaj a bal oldalon.) Vajon miért kellett kötelezővé tenni a rendszert? Véleményünk szerint azért kellett, mert józan megfontolásból, önként senki nem lépne be ebbe a bizonyos rendszerbe. Ez maga Latin-Amerika! Önök is elismerték azt, hogy a chilei nyugdíjrendszert, nyugdíjreformot szeretnék Magyarországon meghonosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha önök Európába, egy fejlett Európába szeretnék bevinni ezt az országot, Magyarországot, akkor ne latin-amerikai rendszereket válasszanak, hanem térjenek vissza például az egykori hatpárti konszenzusos megállapodásra. Ez lenne az igazi jó megoldás! Önök is tudják, hogy van jó megoldás. A nagy kérdés, hogy miért más megoldást fogadtak el.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi