DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Nagy örömömre szolgál, hogy az Országgyűlésben lezárult a nemzeti környezetvédelmi program általános és immáron részletes vitája is, amelynek során rendkívül sok hasznos észrevétel merült fel.
Széles körű kormányzati, nem kormányzati, szakmai és társadalmi egyeztetéseket, a kormány általi elfogadást követően az elmúlt év novemberében került az Országgyűlés elé a nemzeti környezetvédelmi program. Az elmúlt fél évben az Országgyűlés környezetvédelmi, önkormányzati és rendészeti, gazdasági és mezőgazdasági bizottsága többször tárgyalta a programot. Ennek során a kormányzat képviselőinek teljes támogatása és a hét párt szakértőinek egyetértése mellett ez a nagy jelentőségű és az ország egészét érintő program megalkotásra került, és a lehető legpontosabban és legjobban tükrözi a környezetvédelem terén megoldandó jövőbeni feladatokat.
A parlamenti bizottsági és plenáris viták során számos elemében kiegészült, és jobbá vált ez a program, mindannak a mellékletét képező megvalósítás általános terve és az Országgyűlés határozati javaslatai is. Ebből különösen kiemelném a célok világosabb és még érthetőbb meghatározását valamennyi szakterületen.
Az elfogadásra kerülő program végső változata tartalmazza mindazon környezetpolitikai elveket, problémamegoldási módozatokat és eszközöket, amelyek egyaránt elősegíthetik a hazai és nemzetközi követelményeknek való megfelelést. Különösen üdvözöljük, hogy az önök előtt fekvő, és immáron a vita végét jelző program a parlamenti viták során jelentős mértékben megerősödött, a környezeti elemek és hatások, valamint a környezeti szempontoknak az ágazati politikákba és programokba történő integrálása terén egyaránt.
Az átdolgozott határozati javaslat előírja a kormány számára a program konkrét megvalósítását szolgáló feladatokat, határidőket, felelősöket, forrásokat, és természetesen intézkedik egy még részletesebb intézkedési terv kidolgozásáról is.
A konkrét intézkedések megvalósítása elengedhetetlenül szükségessé teszi a különböző társadalmi szereplők, érdekcsoportok hatékony közreműködését. Ebben kiemelten jelentős szerepe van az önkormányzatoknak, a gazdasági és tudományos élet résztvevőinek és a civil társadalmi szervezeteknek.
A hatékony végrehajtás elengedhetetlen feltétele a környezetvédelmi oktatás, tudatformálás javítása, a jövő nemzedékeinek megfelelő képzése. Meghatározó szerep hárul az egyéni és családi példamutatásra, az állampolgárok felelős magatartására. Ennek egyik előfeltétele a program minél szélesebb körben történő megismertetése, amelyhez a szükséges feltételeket a kormány biztosítja.
Az elmúlt időszakban az átfogó környezetvédelmi megközelítés szerepe a nemzetközi fórumokon is jelentős tényezővé vált. Reményeink szerint 1998 első félévében megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az Európai Unióval. Ennek során az 1996-ban lezárt OECD-csatlakozási folyamathoz hasonlóan kiemelt figyelmet kap majd a magyar környezet- és természetvédelem.
(11.20)
Az elfogadásra ajánlott nemzeti környezetvédelmi program messzemenően figyelembe veszi az EU "Fenntarthatóság felé" című V. környezetvédelmi akcióprogramját, illetve a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő ENSZ "Fenntartható fejlődés" programját. Természetesen mindezen programban megfogalmazott elveket az elkövetkezendőkben a végrehajtás során és az intézkedési terv elkészítésében is a kormány messzemenően figyelembe veszi.
Megköszönöm valamennyi képviselőtársam közreműködő magatartását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi