GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt frakciója igennel szavazott a privatizációs törvény módosítására. Igennel szavazott azért, mert az eddigi tapasztalatok felhasználásával került módosításra a törvény, és erre szükség van a privatizáció folytatásához és befejezéséhez. Ez a törvényjavaslat nem szólt másról, mint arról, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlójának a kötelezettségeit konkrétan körülírtuk és meghatároztuk.
A törvény nem jelent irányváltást a privatizációban, a korábbi törvényben meghatározott elvek szerint folytatódik a privatizáció, s ez nem jelent végkiárusítást.
A lényeg, hogy törvénnyel kötelezzük a tulajdonosi jogok gyakorlóját, az ÁPV Rt.-t, hogy az alapszabályokban a szavazatelsőbbségi részvényhez fűződő jogokat tételesen határozzuk meg. Nem kellett a társasági törvényt módosítani, mert a gazdasági társaságokról szóló törvény ismeri a szavazatelsőbbségi jog intézményét, és alapszabályban határozza meg azt a helyet, ahol rögzíteni kell az ehhez fűződő jogokat.
A szavazatelsőbbségi részvény már több éve eredményesen működik az energiaszolgáltató társaságokban. A híresztelésekkel ellentétben tehát nem a társasági törvényt módosítottuk, hanem meghatároztuk, hogy az ÁPV Rt. hogyan járjon el az alapszabályok módosításánál. A cél az, hogy azokban a társaságokban, ahol még van állami tulajdon, és érdekünk fűződik ahhoz, hogy ez a tulajdon megmaradjon, és ahol még nincs szavazatelsőbbségi részvény, ott legyen a jövőben. Biztosíték is van pillanatnyilag az ÁPV Rt. kezében, mert a 25 százalék plusz 1 szavazatot biztosító részvénycsomag a kezében van. S e törvény erejénél fogva ez csak akkor csökkenthető tovább, ha az alapszabályokban létrehozzák... - vagy a tulajdonosok hozzájárulnak a szavazatelsőbbségi részvény kibocsátásához.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi