DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Úgy hiszem, hogy ha a magyarságnak a Kárpát-medencében eltöltött közel ezer esztendejét nézzük, nyugodt lélekkel mondhatjuk, hogy ez folyamatos és állandó küzdelem volt azért, hogy ez a Keletről jött nép Közép-Európában és Európa egészében megtalálja végleges hazáját, és integrálódjék abba a szellemi, gazdasági és politikai közösségbe, amit ez a szó: Európa, jelent.
Történelmünknek ez a fejezete végestelen végig azt mutatja, hogy Magyarországnak nagyon határozott törekvése arra irányult, hogy ebben a Kárpát-medencében megtalálja azt az európaiságot, amely mára gyakorlatilag végérvényes lehetőségként is megjelent akkor, amikor az euro-atlanti integráció egyik eleme - a NATO-hoz való csatlakozás - kézzelfogható közelségbe került.
Valóban egyenes az út odáig a magyarság számára, mégis azt hiszem, hogy a jelenkori történelmünknek is van két ilyen mérföldköve; és ugyanilyen egyenes az út Moszkvától, ahol annak idején a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének utolsó soros elnökeként Antall József vérfagyasztó csendben terjesztette elő saját javaslatát a Varsói Szerződés jogutód nélküli, azonnali feloszlatásától egészen addig, hogy Madridban átnyújthatták számunkra - Horn Gyula miniszterelnök úrnak - a meghívólevelet abba a nyugati szövetségbe, amellyel a rendszerváltozásnak ez a része valóban, végérvényesen lezárulhat.
Ez a csatlakozás, mely egyúttal előszobája az Európai Unióhoz történő csatlakozásunknak is, a Magyar Demokrata Néppárt felfogása szerint egyidejűleg és elválaszthatatlanul jelent két dolgot: egyszer egy nemzetbiztonsági, nemzetpolitikai kérdést és egyszer egy nemzetgazdasági kérdést.
Itt már többen szóltak arról, hogy milyen álságos az a megfogalmazás, amelyik arra hivatkozik, hogy a NATO-val szemben, mondjuk, a semlegesség volna a reális alternatíva.
Kedves Képviselőtársaim! Úgy hiszem, hogy azok, akik erről beszélnek, és arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországot pillanatnyilag sehonnan nem fenyegeti veszély, Magyarországot a határain kívülről sehonnan nem fenyegeti ellenség, és ezért fölösleges a NATO-hoz való csatlakozás... - arra kell felhívnunk ezek figyelmét, hogy a NATO nem azért kell, mert most veszélyeztetett helyzetben vagyunk, hanem azért van erre szükség, hogy ez a veszélyeztetettség nélküli állapot stabil és hosszú távú legyen. Mert minden politikai vákuum, minden biztonságtechnikai vákuum, a semlegesség és az egyedüllét valóban kihívást jelenthet azok számára, akiknek - ha nem most, a későbbiek folyamán - valamiféle agresszív szándékaik lehetnek.
Gondoljunk bele, képviselőtársaim: a legegyszerűbb ember számára is nyilvánvaló, hogy bármely szórakozóhelyen egy asztalánál egyedül ülő nő sokkal nagyobb kihívás a férfiak számára, mint egy sokkal szebb és dúsgazdag asszony, aki a férje oldalán szürcsölgeti a jégbe hűtött pezsgőt. (Derültség és taps minden oldalon.) Ez a biztonságpolitikai üzenete a NATO-nak.
(10.40)
Ugyanakkor azt is hozzá kell tennünk, hogy ez egyidejűleg nemzetgazdasági kérdés is számunkra. Nemzetgazdasági kérdés, amelynél megítélésem szerint szembe kell nézni a közvéleménybe egyesek által sulykolt legostobább kérdéssel: azzal a kérdéssel, hogy mibe fog ez számunkra kerülni. Ez legalább olyan ostoba kérdés, mint annak idején az özönvíz előtt föltenni azt a kérdést: mibe fog nekünk kerülni a hajójegy Noé bárkájára?
Úgy hiszem, nemcsak arról van szó, hogy a katonai kiadások tekintetében egy közös védelmi rendszerben való megjelenésünk nagyságrendekkel kevesebbe kerül, mint amennyit egy teljesen azonos hatékonyságú, önálló védelemre kellene fordítanunk, hanem ennél sokkal több ennek nemzetgazdasági jelentősége.
Magyarország - mint tőkeszegény ország - nemcsak napjainkban, hanem hosszabb távon is feltétlenül kell hogy számítson azokra a befektetőkre, akiknek révén Magyarországra évente legalább 2-3 milliárd dollárnyi működőtőke jön hosszú időn keresztül - ebbe a térségbe.
Úgy hiszem, hogy a tőke számára két alapvető feltételre van szükség: az egyik egy olyan befektetési klíma, amely klasszikusan gazdasági kérdés; ugyanakkor olyan biztonságra is, ahol a befektető tudhatja azt, hogy a védőernyő mellett beruházása, befektetett tőkéje nem veszhet el.
Ez az egyik legfontosabb nemzetgazdasági jelentősége annak, ha a NATO-hoz a teljes jogú csatlakozásunk bekövetkezik. Ebből a szempontból csak idézni tudom annak a lengyel elemzőnek a mondását, aki azt mondta, ha a NATO-tagságot biztosítási kötvénynek tekintjük, akkor a biztosítási díj nem is olyan magas.
Végül nagy tisztelettel a gazdasági kérdésekkel kapcsolatban szeretném a kormány figyelmét egy kérdésre felhívni; nevezetesen arra, hogy az egyébként szükségképpen felmerülő költségek további csökkentésére és a nemzetgazdaság számára rendkívül előnyös lehet, ha már a NATO-ba integrálódó szervezetünknél eleve ajánlatot teszünk arra, hogy a magyar ipar számára a közös védelmi felszerelésekből magyar hadiipari megrendelések a NATO részéről meglehetősen nagy mennyiségben jöjjenek. Túl azon, hogy ezek azonnali munkahelyteremtést is jelentenek, a magas technikai, technológiai szint révén az egész magyar ipar innovációja szempontjából épp a haditechnika révén hozhatják azt a legfejlettebbet, amelyik Magyarország számára hosszú távú üzenetet jelenthet.
Befejezésül annyit szeretnék ehhez a kérdéshez hozzátenni, egyetértek azokkal, akik itt is felvetették: túl azon, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés, túl azon, hogy ez nemzetgazdasági kérdés, századunkban Magyarország számára egy igen nagy elégtétel is a NATO-ba való meghívásunk. Bizonyos mértékig elégtétel azért, ami Trianonban velünk történt, ami a második világháború után Párizsban velünk történt, és azért, ahogy a világ bennünket 1956-ban magunkra hagyott.
Úgy hiszem, nem lehet felelős magyar politikus, aki ennek alapján a NATO-csatlakozást valamiféle elutasítandó és szuverenitásunkat sértő kérdésnek tekinti.
A Magyar Demokrata Néppárt nevében ezért kijelentem, hogy azt az előterjesztett határozati javaslatot, amelyet valóban a parlamenti pártok együttesen munkáltak ki, a tisztelt Ház számára elfogadásra ajánlom, és egyúttal felhívok minden felelős politikai erőt arra, tegyen meg mindet azért, hogy a már elhatározott kormányzati lépés, a népszavazás a legnagyobb eredményességgel lebonyolítható, sikeres legyen. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi