ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatal előtt engedjék meg, hogy felolvassam a politikai nyilatkozat szövegét, elsősorban abból a célból, hogy a közvélemény minél szélesebb körben ismerje meg ennek a dokumentumnak a tartalmát.
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 1997. július 8-án Madridban tartott csúcsértekezletének döntésével kapcsolatos politikai nyilatkozat:
"A Magyar Köztársaság Országgyűlése üdvözli az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 1997. július 8-án Madridban tartott csúcsértekezletének eredményeit. Meggyőződése, hogy a spanyol fővárosban hozott döntések mérföldkövet jelentenek a NATO szerepvállalásában, az új európai biztonsági rendszer felépítésében. Történelmi jelentőségű a csúcsértekezlet határozata a szövetség kibővítéséről. Ez új fejezetet nyit a közép- és kelet-európai térség és a NATO viszonyában, elősegíti a térség demokratikus fejlődését, erősíti Európa stabilitását és biztonságát, előmozdítja a földrész egységének megteremtését.
Az Országgyűlés örömmel és megelégedéssel fogadta Magyarország meghívását a teljes jogú tagsághoz vezető csatlakozási tárgyalásokra. Úgy értékeli, ezzel a Magyar Köztársaság számára megnyílik az út, hogy a fejlett, demokratikus országok közösségének egyenjogú tagjává váljék. A meghívás elismerését jelenti mindannak, amit Magyarország elért a demokratikus átalakulás, a társadalmi-gazdasági fejlődés, a piacgazdaság kiépítése, a közép- és kelet-európai térség stabilitásának megteremtése terén.
A Magyar Köztársaság a jogok és a kötelezettségek teljességén és egységén alapuló NATO-tagságra törekszik. Ez szavatolja az ország biztonságát, szuverenitását, hozzájárul további fejlődéséhez.
A csatlakozási tárgyalások megkezdése felgyorsítja a magyar fegyveres erők átalakításának és a honvédelmi rendszer korszerűsítésének folyamatát. Ez jelenti egyúttal az alapját annak is, hogy Magyarország részt vegyen a szövetség közös védelmi képességének erősítésében.
Az Országgyűlés üdvözli, hogy a NATO bővítésének folyamata véglegesen megszünteti Európa hidegháborús örökségét, hozzájárul a földrész és nemzetei megosztottságának felszámolásához, és létrehozza a stabilitás, a biztonság és a békés fejlődés új övezetét Európában.
A Magyar Köztársaság támogatja, hogy további, a tagsági követelményeket teljesítő közép- és kelet-európai államok szintén csatlakozhassanak a szövetséghez.
Az Országgyűlés tudomásul veszi a kormány népszavazási kezdeményezését. Támogatja, hogy a csatlakozási tárgyalások előrehaladtával az alapvető feltételek megismerését követően, de legkésőbb 1997. november végéig véleménynyilvánító népszavazás legyen a NATO-tagságról. A Magyar Köztársaság Országgyűlése kifejezi reményét, hogy 1999 áprilisára, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete fennállásának 50. évfordulójára Magyarország a NATO teljes jogú tagjává válik."
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatal következik, gépi szavazással.
(11.00)
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 1997. július 8-án, Madridban tartott csúcsértekezletének döntésével kapcsolatos P/4728. számú politikai nyilatkozattervezetet. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Általános taps.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 312 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a politikai nyilatkozatot elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy kifejezzem azt a reményemet, hogy ez az egység, amely ebben a szavazásban most kifejeződött, a későbbiekben is fenn fog maradni a nemzet jövője szempontjából e nagy jelentőségű kérdésben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi