DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Elöljáróban szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány és a Belügyminisztérium vezetése tiszteletben tartja, és tiszteletben kívánja tartani a jövőben is az önkormányzatok autonómiáját, ide értve a megyei jogú városokét is. Az ön állításával ellentétben nincsenek olyan törekvések, amelyek az önkormányzati önállóság csorbítására irányulnának.
Rátérve az illetékszabályokat érintő kérdésére: a képviselő úr a benyújtott interpellációjában egy kissé egyoldalúan értelmezi a költségvetési törvénynek az illetékekre vonatkozó szabályozását, nevezetesen a megyék és a megyei jogú városok közötti illetékbevétel-megosztást, illetve az ahhoz kapcsolódó költségeket. A képviselő úr további jogi szabályozást igényel arra az esetre, azzal az indokkal, ha az érintett önkormányzatok nem állapodnak meg az illetékkiszabással és -beszedéssel kapcsolatban felmerült költségekről.
Álláspontom szerint ilyen szabályozás szükségtelen. Egyrészt ugyanis a Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetéséről szóló törvény kimondja, hogy a bevételből részesedő megyei jogú város ez év február 1-jéig köteles volt megállapodni a megyei önkormányzattal a felmerülő költségek viseléséről - ezt a képviselő úr is említette. A jogszabály arra is kitér, hogy a megállapodásnak mit kell tartalmaznia. Másrészt arra az esetre, ha megállapodás az említett határidőig nem születik, akkor a költségvetési törvény értelmében a megyei önkormányzat a megyei jogú várost megillető bevételből a felmerült költség biztosítására visszatarthatja a megyei jogú várost illető bevételt, és itt további szabályozás tárgyát képezi, hogy milyen összegekkel csökkentve, illetve milyen arányban lehet ezt megtenni. A szabályozás tehát adott.
Téved a képviselő úr, amikor azt állítja, hogy ebben az esetben a megyei főjegyző visszatarthatja a megyei jogú várost megillető illetékrészt, vagy az általa önhatalmúlag megállapított költségek levonásával utalja át az illetékhányadot. Ugyanis a költségvetési törvény egyértelműen kimondja, hogy megállapodás hiányában a költségarány megállapításánál az előző évi tényszámokat kell figyelembe venni. Tehát nem lehet önhatalmú döntés kérdése, mert az előző évi tényszámokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha ez a megállapodás február 1-jéig nem jött létre.
A képviselő úr második kérdésére áttérve: közismert tény, hogy a pénzügyi igazgatásban dolgozók - ide értve az állami adóhatóságot vagy az önkormányzati adóhatóságokat is - bizonyos juttatásban, úgy is fogalmazhatnék, hogy többletjuttatásban részesülnek. Az állami adóhatóságnál dolgozók úgynevezett mozgóbért kapnak a feltárt és beszedett adóhiányok után, a helyi önkormányzatoknál ugyancsak adott a lehetőség. A lehetőség, hogy az adókkal és illetékekkel foglalkozó köztisztviselők ösztönzésül, valamint e munka speciális jellegének ellentételezéséül anyagi juttatásban részesüljenek.
Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy az ilyen jellegű kifizetések nem kötelezőek. A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-a ugyanis ezt a kérdést úgy szabályozza, hogy a helyi önkormányzat az ügykörébe tartozó adók és illetékek hatékony beszedésének, illetőleg alkalmazásának elősegítésére a saját adóbevétele, valamint a beszedett illetékekből az önkormányzatokat megillető bevétel terhére rendeletében szabályozhatja az anyagi érdekeltség feltételeit. Kiemelném tehát ismételten, hogy szabályozhatja, azaz lehetőséget ad a jogalkotó, nem pedig kötelezettséget. Tehát itt egy diszpozitív szabályról van szó.
A kérdésnek azt az oldalát vizsgálva, hogy az érintett köztisztviselők számára mi képezi az érdekeltségi alap forrását, a képviselő úrnak az az állítása, hogy ezeket kizárólag az illetékfizetésből befolyó összegből fizetik ki, nem felel meg a tényeknek. Ugyanis valóban az illeték-ügyintézők munkavégzésén múlik az illetékek beszedése és az illeték mértéke, ugyanakkor pedig természetesen törvényileg meghatározott; de a kettő nem zárja ki egymást. Az, hogy meghatározott a mérték, még nem jelenti azt, hogy az automatikusan befolyik. Az adóknak a mértéke is meghatározott, az érdekeltséget ott ön mégsem vonja kétségbe.
A megyei önkormányzatok által e tárgyban hozott rendeleteket áttekintve egyértelműen megállapítható, hogy illetékérdekeltségi alapot kizárólag az illeték-ügyintézők által feltárt többletbevételekből, az ezekhez kapcsolódó bírságokból, illetve a késedelmi pótlékból képeznek.
Úgy vélem, hogy megválaszoltam a képviselő úr kérdéseit. Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi