DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, az utóbbi évek egyik legveszedelmesebb kártevője - növényi kártevője - és annak a terjedése volt megfigyelhető Magyarországon.
Képviselő úr joggal teszi fel a kérdést, hogy a kormány foglalkozik-e ennek a hosszú távú megakadályozásával. Én az ezzel kapcsolatos teendőket - ami részben hatósági kötelezettség, de nyilván a gazdálkodóknak is van ezen a területen tennivalójuk - kilenc pontban foglaltam össze, és ezeket szeretném röviden ismertetni.
1. A legfontosabb egy előrejelzési rendszer, tehát hogy hol és mikor várható ennek a kártevőnek a megjelenése. Mi külföldiekkel, amerikai és német szakértőkkel folytatott konzultációk alapján, nemzetközileg is bevált, úgynevezett Maryblit országos előrejelzési rendszernek a bevezetését szorgalmazzuk. Úgy néz ki, hogy ez nagy megbízhatósággal jelzi, hogy milyen területeken várható ennek a megjelenése.
2. A vegyszeres kezelés a kritikus szakaszokban. Itt általában baktériumölő szerekről, sztreptomicines kezelésről van szó.
3. A fertőzött növényi részek megsemmisítése. Itt nem elég csak összeszedni, levágni, hanem el is kell tüzelni azokat.
4. Megfigyelhető, hogy nem minden fajtát egyformán támad meg ez a betegség. Vannak olyan almák például, amelyekre kevésbé veszélyes, tehát a rezisztens fajtákra történő váltás az, ami segítséget nyújthat.
5. A védekezési kötelezettség komolyan vétele. Rendkívül szerencsétlen dolog, hogyha valaki eltitkolja.
6. A nemzetközi együttműködés szerint az utak mentére nem almát telepítenek, mert megfigyelhető volt, hogy a nemzetközi utak mentén jelentkezett a kártétel.
7. Az elhagyott gyümölcsösöknek a megsemmisítése, illetve figyelemmel kísérése, mert ott az előrejelzés nem működik megfelelőképpen.
Végül a 9. pont: egy szelektív támogatás; tehát az állami támogatás csak olyan gyümölcsösökre legyen érvényes (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyekbe már a rezisztens fajtákat telepítik, nem pedig azokat, amelyek ki vannak téve ennek a betegségnek.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi