FEDOR VILMOS

Full text search

FEDOR VILMOS
FEDOR VILMOS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy néz ki, hogy a mai nap a régészet napja lesz a tisztelt Házban, hiszen a második azonnali kérdés foglalkozik e témával.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ároktő határában az elmúlt év tavaszán egy újra művelés alá vont homokbányában a munkások régi sírokra bukkantak. Mire a Herman Ottó Múzeum munkatársai a helyszínre értek, már több mint harminc sírt a gépek tönkretettek, a leletanyag megsemmisült. Az azonnal megkezdett feltárás és leletmentés során kiderült: egy V. századi hun temetőt rejt a homok. A lelet rendkívüli jelentőségű, mivel ebből a korból igen kevés a hiteles körülmények között, régész által feltárt sír - hát még a temető! Eddig 141 sír került feltárásra gazdag régészeti és zoológiai anyaggal. Az idei leletmentési munka során a hun temető mellett VIII-IX. századi késő avar kori és a homok kiváló konzerváló hatása eredményeként rézkori sírokra bukkant a feltárást vezető régész.
A tervezett pénz azonban ezek megmentésére már nem elegendő. Helyi forrásból a múzeum a további munkákat nem tudja támogatni. Amennyiben tehát nem sikerül gyors segítséghez jutni, a folyamatos homokkitermelés következtében a temetők megsemmisülnek, és amit tizenöt évszázadon át őrzött a homok, örökre elvész a tudomány és az utókor számára.
Kovács Tibor képviselőtársammal fordulunk az államtitkár úrhoz, és kérdezzük, van-e mód arra, hogy ezt a kiemelkedő jelentőségű régészeti anyagot a tudomány és az utókor számára megmentsük.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi