DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Ön is jól tudja, hogy 1994-ben Magyarországon eldőlt a kérdés, amikor az Országgyűlés a '94. évi XVI. törvényben ezt a kamarai formát fogadta el, amelynek velejárója és esszenciális kelléke a kötelező kamarai tagság, miután közfeladatot kell ellátni köztestületi formában a kamarának.
Ez a helyzet nemcsak Németországra jellemző, Franciaországban, Hollandiában, másutt is hasonló megoldás alakult ki. Aztán vannak más országok, Nagy-Britannia, Írország, ahol az ön által említett nem kötelező tagság érvényesül. De nálunk ez 1994-ben eldőlt.
Más kérdés az, amiben önnek tökéletesen igaza van: a kamarák tényleges szerepét, hatékonyságát, közfeladataik pontosabb meghatározását el kell végezni. Ez nem kevés vitával jár, de úgy tűnik számomra... - én magam is többször találkoztam a kamarák vezetőivel, többek között az agrárkamara vezetőivel is, és a tárca több olyan intézkedést hozott, amely éppen a cégnyilvántartás dokumentumainak ingyenes átadásával segíti a kamarák munkáját.
Most a kormány legutóbbi ülésén úgy foglalt állást, hogy a jogalkotási programban, 1997 második félévében ezeknek a kérdéseknek a rendezésére sor kerül. Újabb közfeladatok meghatározására, illetőleg átadására sor kerül, a tagdíjrendszer és problémáinak áttekintésére szintúgy sor kerül. Meggyőződésem, hogy ezek a lépések elő fogják segíteni, hogy egyébként a magyar gazdasági életben eddigiekben már meggyökeresedett kamarák pontosabban megtalálják a helyüket és jobban be tudják tölteni szerepüket a gazdasági életben. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi