DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Az alsólendvai művelődési otthon befejezését 1998 végére tervezik, az építkezés mintegy 10 millió német márka költséggel készül. Ennek kétharmadát valóban a szlovén kormány vállalta, az ön által is idézett megállapodásban egyharmadát vállalta Lendva község önkormányzata, a lendvai magyar nemzeti önigazgatási közösség, illetőleg a magyar kormány Határon Túli Magyarok Hivatala. Eddig a magyar kormány hozzájárulása mintegy 200 ezer német márka összegben van, ami a teljes bekerülési költségnek valóban mintegy 2 százaléka, de a kormányt terhelő résznek jelentősen nagyobb része.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a jóléti társadalmakban élő kisebbségek sorsa milyen visszás, ugyanakkor nem tudunk ennél nagyobb részt vállalni az építkezési költségekből. A tárcának ilyen célú költségvetési támogatása nincs, a tárca a támogatást a magyar nemzeti közösség önigazgatást építő tevékenysége - oktatás, iskolán kívüli művelődés - szolgálatába kívánja állítani. Az elmúlt évben összesen 2 millió 690 ezer forint értékben járultunk hozzá a szlovéniai magyarság anyanyelv- és identitásmegőrzéséhez; ugyanakkor az infrastrukturális jellegű, beruházás jellegű költségekre elsősorban a határainkon belül van kötelezettsége a magyar kormánynak, mindenekelőtt például, ha ebben az összefüggésben akarjuk említeni, akkor a hazai szlovén kisebbség tekintetében.
Jó kapcsolatban vagyunk a lendvai magyar nemzeti művelődési intézet vezetőjével, tudjuk jól, hogy ismerik a magyar gazdaság határainkon túl élő magyarokat támogató magatartásának korlátait, tehát nem arra számítottak, hogy tetemes összeget ajánljon fel a művelődési miniszter, sokkal inkább a készség kinyilvánítását várták a megoldás keresésére, és ezt a készséget miniszter úr ki is nyilvánította.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi