DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Anélkül, hogy a múlt heti, azonos tárgyú és tartalmú azonnali kérdésre adott válaszomat megismételném, néhány gondolatra vissza kell térnem.
Az egyik nagyon fontos, hogy a magyar büntetőjog egyik legfontosabb alapelvei közé tartozik az ártatlanság vélelme - még mindig. Ez Lascsik Attila urat is megilleti. A parlamentben elég gyakran hangzanak el olyan fölszólalások és olyan személyeknek a nevei, akik ugyanezen nyilvánosság előtt nem tudnak megszólalni. Ennek a megítélését is a közvéleményre bízom. (Zaj.)
Ami a válasz érdemét illeti, az azonnali kérdésre adott válaszomban is elmondtam, hogy Lascsik Attila úr szakmai kvalitásait értékelte az igazgatóság, amikor ezt a megbízatást adta számára, és erre a következő indokai voltak. Lascsik Attila urat 1990 óta találjuk az ÁVÜ-nél, az ÁPV Rt. jogelődjénél, vezetői beosztásban. Először mint igazgatóhelyettest, 1992-től igazgatóként. Ez azt jelzi, hogy a szakmai kvalitásait előléptetéssel is elismerték a korábbi időszakban is. (Dr. Szabó Iván: Aztán leléptetéssel!)
Az összeférhetetlenség alóli felmentését 1996 májusában kapta Lascsik úr. A kinevezésről, a mezőhegyesi állami ménesbirtokhoz történő igazgatósági tagsági kinevezéséről szóló megbízást 1997. május 28-án hozta az igazgatóság. Ezt követően, 1997. június 4-én került sor a vádemelésre hanyag kezelés vétsége miatt, ami - mint tudjuk - nem bűntett, hanem vétség, de bűncselekmény. (Közbeszólások az MDF padsoraiból: De bűncselekmény!) Mondom: nem bűntett, hanem vétség - de bűncselekmény.
Az igazgatósági tagságba történő kinevezés az ÁPV Rt. igazgatóságának a felügyelő minisztertől független, szuverén jogköre, ezért ezt megelőzően erről nem volt tudomásom. A vádemelést követően egyébként az igazgatóság megfontolás tárgyává tette a korábbi döntés felülvizsgálatát. E kérdés az igazgatóság holnapi ülésnapján napirenden szerepel.
Kérem a válasz elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi