AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A felvetéssel kapcsolatban néhány dolgot lehet tisztázni, és a részemre adott tájékoztatás alapján erre tennék kísérletet.
Egyrészt az adatvédelmi törvény 3. § (1) bekezdése értelmében személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul vagy azt törvény elrendeli. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény 79. § (1) bekezdése szerint üzembentartási díjat köteles fizetni az, aki a televízióműsor vételére alkalmas készüléket üzemeltet. A 83. § értelmében a díj fizetésére kötelezett nyolc napon belül köteles bejelentkezési kötelezettségének eleget tenni. A bejelentkezési kötelezettség azt is jelenti, hogy az ügyfélnek az azonosításhoz szükséges személyes adatait is közölni kell.
Kétségtelen tény, hogy az adatlap tartalmazza magánszemélyek esetében a számlaszám megjelölését is, ezt azonban az ügyfél választása szerint jogosult kitölteni, hiszen másik választási lehetőségként a készpénzben történő fizetési mód is feltüntetésre kerülhet. Ha azonban úgy dönt, hogy folyószámláról fizet, akkor elengedhetetlenül szükséges a számlaszám megadása is, hogy ellenőrizni lehessen a tényleges teljesítést. Tehát a posta olyan adatokat, amelyek sértenék e törvény rendelkezéseit, az ügyfelektől nem kért.
A kitöltött nyomtatványt visszaküldéskor le lehet zárni vagy ragasztani. Képviselő úrnak abszolút igaza van, hogy erre nem hívja fel a figyelmet a mellékelt levél. A nyomtatványban közölt adatok zárt postai hálózaton kerülnek továbbításra, arról illetéktelen személyek nem szerezhetnek tudomást. A postai dolgozókat köti a titoktartási kötelezettség és a levéltitok védelme, egészen a felvételtől az adatok feldolgozásáig.
A tisztelt képviselő úr félreértette a nyolcnapos határidővel és a szabálysértéssel kapcsolatban írtakat. Itt nem önmagában ennek a nyomtatványnak a visszaküldéséről vagy nem küldéséről van szó, hanem a korábbi törvényi rendelkezésről, tehát az abból következő bejelentés az, ami szankcionálható.
Mindezzel együtt úgy látom, hogy a képviselő úr felvetése alapján az illetékeseknek kétségkívül még egyszer át kell tekinteniük ezt a dolgot mindenképpen, és valóban kiegészítő tájékoztatást kell adni néhány kérdésben, hiszen kétségkívül félreértések keletkezhetnek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi