DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a szót. Én a napirend utáni felszólalásnak az agrárkérdésekkel kapcsolatos részére szeretnék válaszolni.
Valóban, elkezdődött az aratás, sőt az őszi árpa aratásának nagy része lezajlott az országban, a repcearatás is előrehaladott stádiumban van. Valamelyest késik a búzaaratás az esős, csapadékos időjárás miatt.
Nagyon sok találgatás folyik az országban, hogy vajon mennyi lesz a búzatermés, és milyen minőségű lesz. Azt hiszem, hogy nem érdemes túl sokat találgatni, a betakarítás végén meg fogjuk tudni becsülni, mennyi az a búza, amellyel gazdálkodni lehet. Mindenesetre, ha azt az 1 millió 870 ezer hektár kalászos gabonát, amelyben a rozs, a tavaszi árpa s a többi is benne van, egy 3,6 tonnás átlagterméssel szorzom meg, akkor 7 millió tonna kalászosgabona-termésre lehet számítani.
A kormány első és legfontosabb célja az, hogy ebből kiegyenlített lakossági ellátást tudjon biztosítani - ez az első számú követelmény. Nyilván gondolni kell ezen belül a sütőipar igényeire is.
A másik lényeges kérdés a vetőmagellátás biztosítása. Ennek birtokában gondolhatunk arra, hogy mennyi lesz a Magyarország által kibocsátható exportmennyiség.
A földművelésügyi kormányzat nagyon jelentős szabályozórendszert dolgozott ki, amely módosítja a korábbi szabályozást. Ez az agrárpiaci rendtartása tulajdonképpen a kalászos gabonáknak, amelyet árpára és búzára egyaránt kidolgoztunk.
Ezt a szabályozást, amely a közlönyökben természetesen olvasható, és mindenkinek rendelkezésre áll, megtárgyaltuk az illetékes szakmai szervezetekkel, érdek-képviseleti szervezetekkel, amelyek, megmondom őszintén és nem szeretném elkiabálni, de elismerően nyilatkoztak erről az új szabályozásról, amely több intervallumban fogja meghatározni az exportálható mennyiségeket. Ugyanis nem szeretnénk, ha a hazai búzaárat, ami a lakosságellátást célozza, vagy pedig az abraktakarmányok árát, amelyek az állattenyésztés céljait szolgálják, és végül a húsárakat is megszabják vagy jelentősen befolyásolják; ezek az abraktakarmányárak, illetve kenyérgabonaárak olyan magasságokba emelkedjenek, amelyek azután a végtermékek árát teszik lehetetlenné a piacokon.
Úgy érzem, hogy ez a szabályozás ezt lehetővé teszi. De már az elmúlt évben is rendelkezésre álltak egyéb olyan technikák is, ilyen például a közraktározás, amelynek segítségével az, akinek pénzre volt szüksége, nem kellett, hogy azonnal eladja a gabonáját, hanem közraktárba helyezhette, és amikor úgy érezte, hogy kedvező piaci viszonyok vannak, akkor értékesíthette. Tehát úgy érzem, ezen a területen jelentős előrelépés van.
Abban igaza van a képviselő úrnak, hogy nagyon sok a találgatás, sok a rémhírterjesztő, sok az olyan lobby, amelynek az a célja, hogy azt mondja, itt egy hatalmas gabonatermés lesz, hogy ezáltal a piaci árakat megfelelőképpen leszorítsa. Azt hiszem, hogy ezeknek a lobbyknak a földművelési kormányzat az idén nem fog bedőlni, hanem a szabályozás útját fogja követni, amit eddig csinált.
Azonban azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a búza minőségére most még nagyon nehéz bármilyen kalkulációt vagy pedig valamilyen jóslatot készíteni, ugyanis amennyiben ilyen csapadékos lesz a betakarítás, akkor nagy valószínűséggel a búza minősége gyengülni fog, és valóban nem fog megfelelni a malmi búzai szabványoknak, hanem elsősorban takarmányozási célokat fog szolgálni. Nyilván ennek szellemében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) fog megszületni a gabonaár is.
Én azt mondom, hogy még ne kiabáljuk el ezt a kérdést. És szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy mi a magunk részéről nagyon keményen nyomon fogjuk követni ezt az áralakulást. Nem szeretnénk, ha a gazdák csalódást éreznének. Azt azonban hozzáteszem, hogy a piaci viszonyokat azért mindenképpen figyelembe kell venni ezen a területen is.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi