DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen a vitának ebben a részében értünk két rendkívül lényeges kérdéshez. Az egyikkel a 39. számú módosító javaslat keretében már a bevezetésben foglalkoztam, hiszen anélkül nehéz lett volna az első részben érintett, helyettes államtitkárt érintő kérdésekkel is foglalkoznom.
Örülünk annak, hogy ez a kérdés, úgy tűnik, megoldódott. A 44. sorszámú módosító javaslatban Hack Péter azt indítványozza, hogy a Miniszterelnöki Hivatal élén egyértelműen közigazgatási államtitkár álljon, és ne legyen alternatív lehetőség arra, hogy a miniszterelnök előterjesztéstől függően, annak megfelelően miniszter vezesse a Miniszterelnöki Hivatalt. Remélhetőleg ebben a kérdésben is még a szavazásokig valamiféle megnyugtató megoldás megszületik. Ebben a kérdésben az alkotmányügyi bizottságban a kormány még nem fejtette ki a véleményét. Itt közjogilag nem tiszta helyzet teremtődik abban az esetben, ha a kormány tagjává válik a Miniszterelnöki Hivatal vezetője - erről egyébként a vita során többször is szó volt -, hiszen miniszteri jogosultságai lesznek: így szavaz például, másik oldalról előterjesztéseket tehet, ez pedig a miniszteri felelősségek oldaláról hatásköri zavarokkal járhat adott esetben. Éppen ezért változatlanul kérjük azt, hogy ebben a körben tiszta közjogi helyzet teremtődjék, és a Miniszterelnöki Hivatal ne egy másik fajta, kvázi minisztérium szerepet töltsön be, hanem a Miniszterelnöki Hivatal eredeti rendeltetésének megfelelően azt a feladatot lássa el, amit eddig is ellátott.
Rendkívül fontosnak tartja a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy ez a két kérdés megnyugtatóan rendeződjék. Örülünk, hogy az első kérdésben a megoldás megszületett, és reméljük, hogy a második kérdésben is megfelelő megoldásra fogunk jutni.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi