DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Nem először kerül ez a téma az Országgyűlés napirend előtti vitáinak középpontjába, és rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy anélkül, hogy itt a konkrét beterjesztett javaslatokról vitáznánk, előlegben mindenki fut egy kört ebben az ügyben.
Azt hiszem, a legszerencsétlenebb az, hogy ez az egész magyar-vatikáni szerződés, függetlenül attól, hogy egy nemzetközi megállapodásról van szó, függetlenül attól, hogy egy olyan folyamatot zár le, amit egyébként a világ jobbik fele mindenütt a Vatikánnal kötött megállapodás keretében rendez - még olyan is, akinek nem voltak negyvenéves előzményei -, ez itt Magyarországon a belpolitikai csatározások küzdelmévé vált. Nagyon rossznak tartom azt, hogy egy kultúrharc ürügyén indult jelen esetben a miniszterelnök személye és politikája ellen támadás abban az ügyben, amiben - éppen a Szonda Ipsos tegnap nyilvánosságra hozott adatai alapján - a miniszterelnök úr mögött áll a magyar társadalom 70 százaléka. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Szerencsétlennek tartom ezt a dolgot, mert a kultúrharc nem áll meg egy piliscsabai iskola kapujában, ez a kultúrharc vérszemet ad azoknak, akik ledöntögetnek szobrokat a máriaremetei kertben, bélsárral kennek be etyeki templomokat és horogkeresztet rajzolnak, bizony, a zsinagóga, illetőleg a balassagyarmati zsidótemető sírköveire is. Mert megállíthatatlan a folyamat, kedves képviselőtársaim, ha ennek nem vetünk gátat!
Azoknak, akik ezt a békétlenséget szították, egyetlenegy ajánlatom van, ha nem akarnak céltáblává válni: egyszer komolyan gondolkodjanak el azon, hogy ott Spanyolországban a bikaviadal alkalmával a torreádor vajon akkor is beledöfködné-e a bika nyakába az éles tőreit, ha egyszer a bikának lenne annyi esze, hogy a meglobogtatott piros kendőre eszetlenül, fejét leszegve nem rohanna neki, hanem derűs mosollyal megállna az aréna porondján (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és nyugalmat erőltetve magára, mozdulatlan maradna.
Köszönöm a figyelmet. (Derültség. - Taps az MDNP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi