DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Azon a napon, amikor Bill Clinton bejelentése után kétségtelen, hogy a magyar kormány és polgárok, Magyarország a NATO-ba meghívást kap, azon a napon, amikor megkezdődik Amsterdamban az Európai Uniónak a magyar csatlakozás szempontjából sorsdöntő csúcstalálkozója, meglepő, hogy a felelős magyar kormány külügyminisztere nem ezekről a történelmi jelentőségű ügyekről beszél, hanem hisztérikus stílusban, történelmi tényeket összekeverve (Moraj a bal oldalon.) egy ellenzéki párt sikeres rendezvényével foglalkozik. Ez több mint meglepő! Az azonban, hogy azon a napon, amikor éppen 39 éve, hogy kivégezték '56 hőseit, egy szocialista politikus ilyen durva, erőszakos stílusban nyilvánul meg, az egyszerűen döbbenetes. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van! - Taps a Fidesz padsoraiból.) Én a szocialista politikusok helyében ezen a napon szerényebben beszélnék, tisztelt Országgyűlés. (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiból.) De térjünk rá az ország számára történelmi jelentőségű ügyekre!
A magyar nemzet a rendszerváltás nyolcadik évében kiemelkedő jelentőségű történelmi esemény előtt áll. Minden bizonnyal - Bill Clinton bejelentése után világosan láthatjuk - Magyarország meghívást fog kapni a NATO-csatlakozásra. Ezzel hazánk a harmadik évezrednek és a magyar államiság második ezredévének olyan kivételes történelmi eséllyel vághat neki, amely hosszú, megpróbáltatásokkal teli évszázadok után először adatik meg. A NATO ugyanis jelenleg az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amely hatékonyan képes garantálni tagállamai és ezen keresztül Európa, valamint az észak-atlanti térség stabilitását és biztonságát. Ez a stabilitás és biztonság elengedhetetlen feltétele annak, hogy Magyarországon és a térség többi államában zajló történelmi jelentőségű átalakulás, amely a diktatúrából a polgári demokráciába és a piacgazdaságba vezet, sikeres lehessen. A NATO azonban ezt a biztonságot nem valami külső hatalomként garantálja, hanem önálló, egyenjogú, felelős tagállamai közös értékei, akarata és cselekvése eredményeképpen. Csak olyan ország lehet tehát ennek a szövetségnek tagja, amely a biztonságnak nemcsak haszonélvezője kíván lenni, hanem kész és képes azért tenni is.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt meggyőződése szerint Magyarországnak ilyen országnak kell lennie, és biztosak vagyunk abban, hogy minden felelősen gondolkodó politikai erő egyetért ezzel. Hiszen ne legyenek illúzióink! A világméretű háború veszélye a kétpólusú világ felbomlásával megszűnt ugyan, de helyébe azonnal új veszélyforrások léptek. Ki hitte volna például '89 kegyelmi pillanatában, hogy a rég elfeledettnek hitt agresszív nacionalizmusok újjáéledhetnek, hogy történelmi, vallási, etnikai okokból háborúk törhetnek ki Európában? Ilyen körülmények között ebben a történelmi pillanatban óriási jelentősége van annak, hogy a nemzet mennyire képes saját jelenének és jövőjének biztonsága érdekében felismerni teendőinek fontosságát, vállalni a politikai felelősség súlyát, meghozni a szükséges döntéseket és rendületlenül végre is hajtani azokat. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy valamennyi felelősségteljes politikai erő teljes egészében értse, érezze és kifejezze: az ország biztonsága és védelme olyan kiemelkedő fontosságú nemzeti ügy, amelyért a politikai erőknek egységes célokat követve, egységes akarattal kell fellépniük. Úgy érezzük, hogy erre a NATO-csatlakozástól függetlenül is mindenképpen szükség van.
Ettől a gondolattól vezérelve a Fidesz-Magyar Polgári Párt ezennel azt kezdeményezi, hogy a parlamenti politikai pártok szándékaik, akaratuk komolyságát kifejezve közösen dolgozzanak ki egy Európában megszokott nemzeti védelmi chartát, amelyben lefektetik Magyarország védelempolitikájának alapelveit, fejlődési irányait, valamint a védelemben szerepet játszó szervezetekre vonatkozó fejlesztési célokat; mindezt annak érdekében, hogy hazánk a harmadik évezred küszöbét a nemzetvédelem területén világosan kinyilatkoztatott nemzeti egyetértéssel léphesse át, biztosítva a honvédelmi-biztonságpolitikai folytonosságot is. Felkérjük egyben a kormányt, hogy az illetékes tárcák bevonásával segítse elő a dokumentum kidolgozását, és tegye lehetővé, hogy a hazai és a nemzetközi közvélemény ezt megismerhesse. Ez a dokumentum demonstrálná, hogy hazánk kész és képes kivenni a részét az egységes és biztonságos Európa megteremtésének feladatából, és segítené kiteljesíteni a rendszerváltás óta elindult honvédelmi és haderőreformot.
Tisztelt Országgyűlés! A charta kidolgozásával kapcsolatos tárgyalásaink érdekében levélben fogok fordulni az országgyűlési pártok frakcióvezetőihez. A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója nevében bízom abban, hogy kezdeményezésünket a tisztelt Ház mindkét oldalán támogatni fogják és megvalósításában részt vesznek annak érdekében, hogy ez a charta a védelempolitika területén (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a nemzeti egyetértés dokumentuma lehessen, bizalmat adva a magyar állampolgároknak és szomszédainknak egyaránt.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiból. - Zaj. - Közbeszólások a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi