DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A gépjárművek, gépjárműalkatrészek és tartozékok kereskedelmének megkönnyítése céljából 1958-ban több európai ország kidolgozta az egységes minőségi feltételek elfogadásáról és jóváhagyásának kölcsönös elismeréséről szóló nemzetközi egyezményt, melyhez hazánk 1960-ban csatlakozott. Azóta az érintett ENSZ-munkacsoport több mint száz előírást dolgozott ki, többségüket Magyarország elfogadta, és beépítette a hazai járműműszaki szabályozásba. Az egyezmény alkalmazásának előnye, hogy az előírások alapján megvizsgált és a követelményeknek megfelelő gépjármű-, gépjárműalkatrész- vagy -tartozéktípust másik országban nem kell, illetve felesleges újra megvizsgálni. Így ezek a termékek rövidebb idő alatt kerülhetnek piacra, és az egységes gyártási eljárással, a felesleges vizsgálatok kiküszöbölésével költségeik jelentősen mérsékelhetők.
A vizsgálatot végző országok hatósága a megfelelőnek ítélt és jóváhagyott alkatrészre az ismert karakterisztikájú, nagy "E" betű feltüntetésével egyezményes jóváhagyási jelet is ad. Az egyezmény, melynek jelenleg már 28 európai ország a tagja, az eddig eltelt időszakban alapvetően beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Közel 35 éves működését követően azonban szükségessé vált a korszerűsítése, melyre 1995-ben került sor. A legutóbbi változtatások elsősorban a tárgyi hatály szélesítésére, a környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontok figyelembevételére és az új eljárási rend kialakítására terjedtek ki. A korszerűsítés munkájában a hazai szakemberek is részt vettek, képviselték és érvényesítették érdekeinket a nemzetközi közúti járműműszaki szabályozás során. A változtatások elfogadhatóak és hasznosak. Az új egyezménynek - mint korábbi szerződő fél - automatikusan részesei maradtunk.
Tisztelt Országgyűlés! Jogrendünk szerint a nemzetközi egyezmény módosítását törvénnyel kell kihirdetni. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a gépjármű-alkatrészek és -tartozékok minőségi jóváhagyására vonatkozó 1960. évi 21. törvényerejű rendeletet, illetve ennek módosítását támogatni és a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi