MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. 1996 novemberében nyújtottuk be két képviselőtársammal - Szabó Lajos Mátyással és Csizmár Gáborral - önálló törvényjavaslatunkat, amely a lakástörvény egy bizonyos passzusát, a kényszerbérletek ügyét kívánta volna rendezni.
Azt gondolom, ismert mindenki számára, aki valamilyen módon a választókörzetében találkozott már ezzel a problémával, hiszen mindkét szereplőt - mind a bérlőt, mind pedig a bérbeadót - egyformán sújtja a kialakult helyzet. Szándékaink az elmúlt évben azok voltak, hogy az 1996. december 31-én lejáró határidőt a parlament hosszabbítsa meg 1998. december 31-éig, hiszen információink szerint 1800-2000 esetben nem sikerült az önkormányzatoknak megoldást találni erre a problémára.
A másik szabályozandó kérdés szándékaink szerint az volt, hogy a kialakult bizonytalan lakbérviszonyokban valamilyen módon a bérlők számára és a bérbeadók számára megnyugtató megoldást találjunk vagy a lakbér limitálásával, vagy pedig a később kialakult kompromisszum szerinti megoldással. Az elmúlt évben két parlamenti bizottság - az önkormányzati bizottság és az alkotmányügyi bizottság is - nagy többséggel támogatta a javaslatunkat. Akkor összegyűjtöttük a sürgősséghez szükséges aláírásokat, sőt, mire a rendkívüli ülésszak kezdődött, összegyűjtöttük a szükséges aláírásokat ehhez is. Ennek ellenére nem került a tisztelt Ház plénuma elé szavazásra az ügy. Eközben a határidő természetesen módosult, hiszen kicsúsztunk az 1996. december 31-éből.
Ennek ellenére, azt gondolom, példa nélküli folyamat keretén belül három bizottságból alakult egy bizottságközi albizottság, vegyesbizottság, amely kifejezetten azt tűzte célul maga elé, hogy megpróbálja ebben a kérdésben azt a kompromisszumot kialakítani, ami mindkét fél vagy minden szereplő számára elfogadható. Egy nagyon jó hangulatú, jó együttműködés alakult ki a bizottságon belül. Külön szeretném kiemelni ezen albizottság munkájában az ombudsman szerepét, hiszen rendkívül sokat segített azon szakmai problémák megoldásában, amelyek ezen kérdések kapcsán felvetődnek. Ebben a munkában részt vett és támogatta a kialakult kompromisszumot a Lakásbérlők Egyesülete és a Lakástulajdonosok Egyesülete is.
Ez évben kialakult a kompromisszum az albizottságon belül. Ezt a kompromisszumot az önkormányzati bizottság benyújtott módosító indítványa tükrözi. A kompromisszumnak az a lényege, hogy 1997-ben az önkormányzatok költségvetési támogatását 50 százalékkal megemeli a kormány a kényszerbérletek rendezésének területén. A másik eleme ennek a javaslatnak az lenne, hogy amennyiben 1998. január 1-je után nem sikerül az önkormányzatoknak rendezni a területükön lévő kényszerbérletek ügyét, úgy az önkormányzati lakbér és a piaci vagy a bérbeadó által kiszabott lakbér különbözetét az önkormányzatnak kell fedeznie. Azt gondolom, hogy ez egy polgárbarát megoldás, hiszen mindkét szereplő - a kényszerbérlő és a kényszerbérbeadó - számára is megnyugtató megoldást eredményez.
A magunk részéről ezt a javaslatot elfogadtuk, és benyújtásra került - számunkra nagy örömmel támogatottan - Juhász Gábor kapcsolódó módosító indítványa, amely megőrzi ugyan ezt a kompromisszumot, ami kialakult az albizottságban, de a törvényjavaslat elejét és a végét is hozzáteszi, ami az eredeti szándékaink megfelel, tehát a határidőt újra 1998. december 31-éig meghosszabbítja.
(18.00)
Ezenkívül egy, az önkormányzatok számára fontos passzust beemel a törvényjavaslatba, amely is végső határidőket szab a kényszerbérletek bejelenthetőségének. Ez a végső határidő a törvény kihirdetésének a hatálya.
Mi a magunk részéről a következőt kérjük előterjesztő képviselőtársaimmal, hogy a módosító indítványok szavazásánál ne támogassák az 1., 2., 3. önkormányzati módosító indítványokat, a 4. indítványt támogathatják, és támogassák a Juhász Gábor által jegyzett 1., 2. és 3. számon benyújtott módosító indítványokat.
Köszönöm támogatásukat. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi