KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Nem szeretnék többször vita-összefoglalót mondani, úgyhogy most csak egy kétperces megjegyzést szeretnék tenni. Arról van szó, tisztelt Képviselőház, hogy ha 3,6 millió a szabályos foglalkoztatásban résztvevők köre, és igaz az a becslés, hogy mintegy 30 százalék a feketegazdaság ma a magyarországi viszonyok között, akkor ennek megfelelő arányú a feltételezett feketefoglalkoztatás is. Ez pedig annyit jelent, hogy mintegy egymillió ember a feketeszférában dolgozik biztosítás nélkül, jogszerző idő nélkül, kiszolgáltatva úgy, hogy amiatt kell a 3,6 milliónak elviselhetetlen bérterheket kifizetni, és amiatt nem jut a tisztességesen gazdálkodó levegőhöz, mert az egymillió és az őt foglalkoztató tisztességtelen versenyelőnyhöz jut. Ez az, ami a modern piacgazdaságban elviselhetetlen, ez az, ami egy szociális állam számára elvállalhatatlan a munkavállaló szempontjából. Ez az az út, amelyik nem Európába vezet. Itt van a pillanat, hogy kezdeményezéseket tegyünk!
Én nem állítom, hogy ez a szabályozástechnikai módosítás globális választ ad - nem. De azt tudom, tisztelt képviselőtársaim, hogy Nyugat-Európában 40 ezer új munkahely megteremtésére milliárdokat, tucat milliárdokat fordítanak. Mi azt feltételezzük, hogy tízezrével tudjuk kifehéríteni a munkahelyeket, és foglalkoztatáshoz juttatni a ma munkanélküliek egy részét. 30-50 millió forintba fog kerülni ennek a működtetése, mert ezt a hatáselemzést elvégeztük - Gyimóthy képviselő úr kérdezte -, és úgy számoljuk, hogy ebből többmilliárdos bevétel lesz; no, nem a kasszában, hanem ott, ahonnan ki kell fizetni a nyugdíj- és egyéb szolgáltatásokat a munkavállaló számára. Tehát ki kell fizetni a szociális, az egészségügyi és a nyugellátást. Erre viszont megint csak össze kell raknunk a pénzt valahonnan, és az a legszerencsésebb, ha onnan, ahol foglalkoztatják az érintettet. Erről szól ez a javaslat.
Nagyon konstruktívnak tartom képviselő úrnak azt a megjegyzését, amely végül is úgy szól, hogy talán bizonyos mértékek mellett még el is lehetne fogadni ezt a dolgot. Keressük ezeket a mértékeket, csak az a baj, képviselő úr, hogy ahol ma szabályos foglalkoztatás van Magyarországon, ott személyi jövedelemadót fizetnek, társadalombiztosítási járulékot fizetnek, fizetik a munkaadói és munkavállalói szolidaritási járulékot, egészségügyi hozzájárulást fizetnek, szóval: magasak a bérterhek. Miért? Visszatérek oda, ahonnan kezdtem: mert sok a feketemunka, mert akik fizetnek tisztességesen, azoknak magas bérterhekkel kell állniuk a feketefoglalkoztatás költségeit is. Csak úgy tudjuk ezt letörni, ha képesek vagyunk növelni a foglalkoztatást és csökkenteni a feketemunkát.
Köszönöm szépen a figyelmet. Elnézést, hogy túlléptem az időt. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi