DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnos a Házszabály nem teszi lehetővé, hogy az azonnali kérdés keretében a megkérdezett visszakérdezzen, különben megkérdezném: miből gondolja, hogy a kormány nem szereti Kodolányi Jánost?
A kormány: testület, amelynek nincsenek érzelmei, véleményt legfeljebb szavazással tud kifejezni. Tudomásom szerint a kormány nem szavazott arról, hogy szereti-e Kodolányi Jánost vagy sem. Személyesen miniszter úr - legalább is az én tudomásom szerint - szereti Kodolányi Jánost, szereti a műveit, ismeri a műveit. Az író lányától úgy tudjuk, hogy Kodolányi gyakran megsimogatta kisgyerekkorában a mai miniszter fejét. (Derültség. - Taps a kormánypártok soraiban.) Kodolányi János művét Magyar Bálint édesapja rendezőként bemutatta a színházban, emiatt az MSZMP KB megfelelő osztályával volt is kellő számú baja, elbocsátották az állásából. Tehát igazán nem lehet azt mondani, hogy Kodolányi János személye akár a kormány, akár a miniszter úr előtt vörös posztó volna. (Derültség.)
Ami a konkrét kérdést illeti. Mint képviselő asszony is említette, a Kodolányi János Intézet két részből tevődött össze, a nemzetközi előkészítő intézetből és a Márton Áron Kollégiumból, mely utóbbi a határon túli magyarokat fogadta be. Az intézet szervezete március 1-jei hatállyal átalakult. A Kodolányi János Intézet Márton Áron Kollégiuma levált erről az intézményről, önálló intézményként funkcionált, másik alkotórésze pedig lényegesen átalakult feladattal folytatja tevékenységét.
Ennek megfelelően tehát - bár néhány feladatát tekintve a Magyar Nyelvi Intézet jogutódja a Kodolányi János Intézetnek, nem volt indok arra, hogy ezt a nevet a Kodolányi János Intézet továbbvigye. Másik szempontként csakugyan szóba jött az is, hogy van egy Kodolányi János Főiskola, a felsőoktatás területén működik, van egy Kodolányi János Intézet, amely a felsőoktatás előkészítése területén működik, nincs értelme annak, hogy két egymástól eltérő intézmény viselje ugyanazt a nevet. Ötven Móra Ferenc iskola természetesen ötven különböző településen működik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a nyíregyházit és a zalaegerszegit aligha fogja bárki is összekeverni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi