DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Az 1993. évi II. törvény és az azt módosító rendelkezések szerint a beviteli kötelezettségű részarány-tulajdoni földek kiadására létrehozott földkiadó bizottságok mandátuma, hatásköre 1996. december 31-én megszűnt. A törvény végrehajtása több száz településen nem történt meg, így ezek rendezését az FM-hivatalok hatáskörébe utalta. A földkiadó bizottságok nagy része a törvény előírásait be nem tartva a helyi hatalmi manipulációk, korrupciók, visszaélések melegágya lett, azok eszközévé vált. Valójában a helyi volt tsz-vezetők hatalmi érdekei, zsebszerződéses spekulációk, lakossági félretájékoztatások, jogtalan vagyonharácsolások érvényesültek elsősorban a tsz-szervezések, -tagosítások során jogsérelmet szenvedett, tulajdoni lappal rendelkező tulajdonosok kárára.
(15.00)
A jogsértő, manipulációs földkiadó bizottsági határozatok az FM-hivatalok jóváhagyásával kerültek a földhivatalokhoz bejegyzésre, mintegy törvényesítve a törvénysértéseket.
A jogutód nélkül felszámolt Csépai Tisza menti Mgtsz illetékességi területén lévő községek 1993. február 3-án Tiszasas községben megalakították a földkiadó bizottságot. A bizottság 1993 áprilisában a tiszasasi 17 fős települési földkiadó bizottságot saját munkacsoportjává nyilvánította. A törvény egyértelműen előírta, hogy a szövetkezet illetékességi területén egy földkiadó bizottságot kell választani. Ennek ellenére ezen túlmenően még két bizottságot választottak. A vezetők önmagukból csúcsbizottságot jelöltek ki, úgy, hogy mind a háromszor a 17 fő döntési joga, saját érdekérvényesítése megmaradjon. Érdekeiknek a törvényben rögzített kötelező földkiadási sorrend nem felelt meg. Ezzel szemben állásfoglalást kértek az FM-hivataltól, és saját bevallásuk szerint 1993 augusztusában kezdték meg az érdemi munkát.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 1994. február 15-én kelt iratában megállapította, hogy a bizottság összetétele törvénysértő, egyidejűleg új földkiadó bizottság választására részarány-tulajdonosi közgyűlést kezdeményezett. Végrehajtása nem történt meg, mivel a helyi hatalmasságok érdekeit veszélyeztette.
A földkiadó bizottság 1996. december 3-án kifüggesztett hirdetménnyel - az 1993. évi II. törvény 9/A § (1)-(4) bekezdésében foglalt szabályozás ellenére - úgynevezett részarány-tulajdonosi közgyűlést hívott össze december 4-ére, ellentétben a törvény 3. § (2) bekezdésében foglaltakkal. Ennek eredményeképpen eleve kizárta több száz jogosult részarány-tulajdonos részvételét a közgyűlésen.
Kérdezem miniszter úrtól:
A törvénysértések sorozata miatt mit kíván tenni a kormány, a tárca a kisemmizett részarány-tulajdonosok érdekében?
Véleményük szerint kit terhel a felelősség az intézkedések elmaradása miatt?
Még a jogtalan telekkönyvezés előtt várható-e intézkedés a törvénysértő határozatok megsemmisítése tárgyában?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi