DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A vasúti utazási kedvezményt azok számára, akik diákigazolvánnyal rendelkeznek, a 13/91-es kormányrendelet elég pontosan körvonalazza; a kedvezmények köre és mértéke minden esetben a parlament által jóváhagyott fogyasztóiár-kiegészítéstől függ.
A kormányrendelet szerint az alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi diákról van szó, a MÁV belföldi vonalain korlátlan 50 százalékos utazási kedvezményre jogosultak, és 90 százalékos kedvezményű havi jegyet kapnak azok a bel- és külföldi diákok, akiknek mind a lakóhelyük, mind az oktatási intézményük belföldi járattal érhető el, vagyis akik belföldön közlekednek - tehát a belföldi közlekedéssel valóban nincs probléma.
Amennyiben a külföldi lakhelyű diák hazautazáskor a határig belföldi járatot vesz igénybe, megilleti ez a bizonyos belföldi vasúti kedvezmény; viszont más jogszabály van valóban a nemzetközi járatokon. A nemzetközi járatokat a vasúti fuvarozási egyezmény, a COTIF szabályozza, amelynek alapján kétoldalú megállapodások köthetők. A MÁV megkötötte ezt számos ország vasútjával, Szlovákiával is, sőt a kedvezmények mértéke átlagosan 55 százalékos, de e kedvezmény helyett Szlovákiával sikerült 70 százalékos kedvezményt kötni, így a menetdíj megközelítőleg azonos a belföldi teljes árú díjszinttel. Tehát szeretném hangsúlyozni, hogy valóban különbség van: belföldön 90 százalékos kedvezmény - és ez az, amit egy itt tanuló diák inkább igénybe vesz -, a hazamenetelnél a nemzetközi járatok szerint van, ott 70 százalékos. Azonban ez a nemzetközinek a 70 százaléka, ez a nemzetközi egyezmények következménye. Ezzel pillanatnyilag nem tudunk mit kezdeni, akkor alapvetően a nemzetközi kedvezményeket kell gyökeresen megváltoztatni.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi