DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A Nagytétényi úti kollégium valóban már több felszólalás, napirend előtti vita tárgya volt.
Számtalanszor elmondtuk már: ez egy örökölt és igazságtalan helyzet. A kollégiumokat a felsőoktatási intézmények tartják fenn, és ehhez a költségvetéstől hozzájárulást kapnak. Ez az egy intézmény nem kollégium, egy munkásszállás, ahol valamikor még 1988-ban vagy '89-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium bérelt helyeket hallgatóknak; ez azóta egy vállalkozó tulajdonába ment át, és a vállalkozó elkezdte emelni az árakat. Nincs ok arra, hogy pont ezt az ezer hallgatót részesítsük abban a külön kiváltságban, hogy az utánuk juttatott költségvetési támogatásnál ötször magasabb áron kollégiumi férőhelyet vásároljunk nekik - ez egy igazságtalan helyzet, a hallgatók sem tehetnek róla, de a minisztérium sem tehet róla.
Következésképpen tavaly, amikor ez az ügy akuttá vált, bejelentettük, hogy még egy évig méltányosságból finanszírozzuk, addig kell megoldást keresni.
Nem tudok megoldásról; a minisztérium keres olyan megoldást, hogy az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság tulajdonában lévő munkásszállások valamelyikében el lehetne helyezni a hallgatókat ideiglenesen. Mindenesetre nem tudjuk tovább fizetni azt a mérhetetlenül magas bérleti díjat, amit a vállalkozó kér. Ezt tettük tehát.
A kompenzációra a lakhatási támogatás szolgál. Ezzel kapcsolatban egyelőre a kormányon belül van - gondolom, majd a költségvetési vita során a parlamentben is lesz - vita, mi mennyibe kerül, és mennyit tud erre a költségvetés szánni.
Azt pedig én sohasem állítottam, hogy a felsőoktatásban létezik esélyegyenlőség - sajnos az esélyegyenlőtlenség egy létező dolog. Igyekszünk mérsékelni, de ennek sajnos költségvetési-pénzügyi korlátai vannak.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi