DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy ennek a levélkének két alapvető kérdését kell tisztázni. Az első kérdés az, hogy vajon hogyan egyeztethető össze a Művelődési Minisztérium koncepciójával, hogy kötelező minden bizonyítványba betenni ezt a levélkét, hiszen lehetne azt rábízni a pedagógusokra, az iskolákra, hogy vajon hogyan kívánják tájékoztatni a szülőket, mert az 1993. évi közoktatási törvény erről rendelkezik. Amennyiben a miniszter úr nem bízik abban, hogy a pedagógusok elmondják a véleményüket, természetesen lehet ilyen levelet írni és ezt kötelező jelleggel betetetni a bizonyítványokba. Számos igazgató elmondta, hogy ő maga ezt nem kívánta megtenni.
A másik kérdés pedig maga a tartalom. Én úgy gondolom, hogy a tartalomban alapvetően tévedések vannak. Alapvetően tévedések vannak, hiszen végül is azt a mondatot leírni, hogy a nemzeti alaptanterv, illetve egészen pontosan, ahogy egy kormánypárti szakértő fogalmazott, a kormány követelményrendszere lehetőséget biztosít arra, hogy a pedagógusok személyisége megjelenjen az oktatásban, ez azt mutatja, hogy az elmúlt negyven-hatvan, sőt ezeréves iskolarendszerben valahol kimaradtak a pedagógus személyiségek, ami természetesen nem igaz.
A leglényegesebb kérdés azonban mégis az, hogy valóban válaszol-e már a kormány egyszer arra, hogy milyen típusú iskolákban gondolkodik, mert hiszen itt, ebben a Házban - mármint a másik, a felsőházi teremben - több százan voltak jelen, amikor a felsőoktatás stratégiájáról beszéltünk, és nem hajlandó elmondani, hogy milyen iskolastruktúrában gondolkodik, nem hajlandó arról nyilatkozni, hogy az amúgy szétszakadó társadalmat hogyan szakítja tovább (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) ez a kormány-követelményrendszer, mint ahogy még számos kérdésben.
(9.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi