DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt hiszem, eddig minden felszólaló egyetértett, én is egyetértek Szabad György képviselő úrral abban, hogy a vidék, a kistelepülések értelmiségmegtartó képességének megőrzése fontos feladat. Úgy gondolom, hogy ezeket az egyes területeken konkrétan lehet figyelembe venni. Ilyen a közoktatás, a közoktatás területén a tavaly módosított közoktatási törvény, amely biztosítja annak jogi kereteit, hogy a kistelepülések is meg tudják szervezni a közoktatási feladatok ellátását. Minden megyében el kell készíteni azt a bizonyos feladatellátási és fejlesztési tervet, ennek finanszírozására létre kell hozni egy közalapítványt, amelyet a költségvetésnek is támogatnia kell. Ilyen módon tehát minden településen megvan a lehetőség arra, hogy a tanulók hozzájuthassanak azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek a felkészülést, a középiskolai, majd a felsőfokú tanulmányok igénybevételét lehetővé teszik.
Finanszírozási területen is igyekszünk megtenni azt, amit lehet, hiszen gyermekenként 20 ezer forint többlettel támogatja a költségvetés azokat az önkormányzatokat, amelyek háromezer fő alatt tartanak fenn iskolát.
Úgy gondolom, a másik ilyen fontos terület a közművelődés területe. Reményeink szerint még a nyári szünet előtt a tisztelt Ház elé kerül a kulturális alapellátásról szóló törvény tervezete vagy javaslata. Ebben a települések önkormányzatai számára kulturális normatívák meghatározását tartjuk szükségesnek, éppen annak érdekében, hogy az önkormányzatok a szűkös költségvetési helyzetükben ne a közművelődési feladatokon legyenek kénytelenek elsősorban takarékoskodni.
Ami a kollégiumi ellátást, illetőleg annak kiváltását illeti, a kormány tervezi a jövő évi költségvetésben a lakhatási támogatás megteremtését. Ehhez itt kérem tisztelt képviselőtársaim segítségét.
Azon, hogy adókedvezménnyel lehet-e támogatni a kistelepülésen munkát vállaló értelmiségieket, azt gondolom, majd a költségvetés vitájakor kell elgondolkozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi