LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ötven évvel ezelőtt történt az az esemény Magyarországon, amikor a német ajkú polgárokat megfosztottuk hazájuktól, szülőföldjüktől, kitelepítésre kerültek, és Németországba kellett hogy távozzanak.
A magyar nép és a német ajkú magyar polgárok évszázadokon keresztül békésen éltek egymás mellett; nagyon sok értékes vagyonnal, munkával, termeléssel gyarapították országunkat a szorgalmas német ajkú állampolgárok. Hazájuknak tekintették Magyarországot, Magyarország felemelkedéséért, gazdasági emelkedéséért küzdöttek, dolgoztak. Hogy hazájuknak tartották Magyarországot, azt csak egy példával bizonyítom: az első világháború után Sopron a hűség városa nevet kapta, mert Magyarországhoz került. Az ott élő német ajkú ponzichterek szavazata is erősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon maradhatott Sopron városa.
A megemlékezést azért tartom fontosnak, mert az terjedt el, és a köztudatban talán még ma is az él, hogy a német kitelepítés kezdeményezője Magyarország volt, s a magyar kormányt, a magyar népet terheli a felelősség. A tisztánlátás érdekében szeretném felhívni a tisztelt Ház és az érdeklődők figyelmét, hogy az 1945. évi potsdami konferencián született az a határozat, hogy Magyarország területéről 200 ezer német ajkú polgárt ki kell telepíteni. A potsdami konferencián a győztes államok, nagyhatalmak három vezéregyénisége, Sztálin, Churchill és Truman vett részt, és ők hozták ezt a határozatot. A potsdami konferencián állítottak fel egy szövetségi ellenőrzési tanácsot, amelynek feladata volt ezeknek a rendelkezéseknek, az ottani döntéseknek a végrehajtása. Ekkor indult meg a német kitelepítés, tehát nem a magyar nép akaratából. A magyar társadalom ezzel nem értett egyet, és ezen belül a Független Kisgazdapárt sem, mert rengeteg német ajkú tagja volt, és az 1945-ös választásokon jelentős mennyiségű német szavazatot kapott a Független Kisgazdapárt.
A kitelepítés a kollektív bűnösség elve alapján történt. A kollektív bűnösség elítélendő, mert az emberi szabadságjogokat erősen sérelmezi. Szeretném felhívni a tisztelt parlament figyelmét arra, hogy a kitelepített 200 ezer német család közül nem mindenki volt fasiszta, sőt vannak megfelelő dokumentumok arra vonatkozóan, hogy a Magyarországon élő németség jelentős része részt vett a hűségmozgalomnak nevezett illegális mozgalomban, amely antifasiszta volt, és éppen a hitleri német háború, a hitleri német ideológia ellen harcolt.
A helyi érdekek miatt azonban természetesen nagyon sok olyan német került kitelepítésre, aki természetesen németnek vallotta magát, de kimondottan megtagadta a hitleri háborút. 1939-ben kellett kijelenteni, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát, és az volt az alapelv, a rendezőelv a kitelepítéseknél; s aki német volt, természetesen németnek vallotta magát, noha nem azonosult a hitleri politikával.
(8.30)
De vagyona volt, háza volt, és ezért természetesen kitelepítették - mert arra szükség volt. Tehát az igazságtalanság és az emberi szabadságjogok megtiprása ekkor vette kezdetét, és a német ajkú lakosság mellett indult el az az etnikai mozgás, amelyet erőszakkal a legyőzött népekre kiszabtak. Így került ide Magyarországra Csehszlovákiából a rengeteg kitelepített magyar, így kerültek a bukovinai csángók és a székelyek Magyarország területére, és elindult egy olyan etnikai mozgás, aminek az lett a következménye, hogy Közép-Kelet-Európában azóta tűzfészkek vannak, azóta nagyon nehéz a rendet megteremteni; ez mind visszavezethető arra, amikor az emberi szabadságjogokat ilyen durván megsértették.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi