LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A problémával kapcsolatban, amelyet képviselőtársam felvetett, és amely valóban aggasztó, és valóban valami megoldást vár, szeretnék egy kis megközelítést tenni az oktatási oldalról.
A vidék és a kistelepülések értelmisége általában - nagy részben - olyan fiatalokból állt, akiknek lehetőségük volt a saját településükről feljönni, az egyetemet elvégezni és oda visszamenni, hisz kötődtek a szülőföldjükhöz, a községükhöz, a falujukhoz, és ott mint értelmiségiek fejtették ki a tevékenységüket. A mai oktatási elképzelések és az oktatási program azonban szinte lehetetlenné teszik a vidéki és a létminimum határán élő családok, tömegek gyermekeinek tanulását, ha csak a kollégiumi elhelyezésre, a tandíjra, a jegyzetek és a tankönyvek árára gondolok. Gyakorlatilag szinte lehetetlenné válik a vidéki fiatal felsőfokú képzése. És mindig baj van akkor, ha Budapesten vagy a nagyvárosokban tehetősebb emberek gyermekei elvégezvén az iskolát, felsőfokú végzettséget szerezve vidékre kell hogy kerüljenek. Ez nem megoldás, mert nem maradnak ott, nem tudnak gyökeret verni.
A megoldás az, hogy egy olyan oktatáspolitikát kell majd folytatnunk, amely a tehetséges vidéki fiatalok minél nagyobb számban való tanulását, felsőfokú végzettségét elősegíti. Ezt csak egy nemzetben gondolkodó kormányzat tudja megvalósítani, a jelenlegi kormányzat erre alkalmatlan. Erre mutat a nemzeti alaptanterv és egyáltalán az egész nevelési metodika, amely nem utal arra, hogy egy tisztességes társadalomban mindenki megtalálván a helyét, az ország építésével foglalkozzon. Ezen változtatni kell - ezen munkálkodunk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi