POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Részben oldhatja ezt a helyzetet a tartós tankönyv. A tartós tankönyvre vonatkozó törvényi kitétel nem a kormány javaslata volt, hanem Rab Károly - akkor SZDSZ-es, később függetlenné vált - képviselő javaslata. Ezt ő több interpellációjában számon is kérte a művelődési tárcán, mert a törvény ma úgy szól, hogy a tankönyvvé nyilvánítás feltétele. Önök között az volt a vita, hogy ez egy kritérium, tehát enélkül nem lehet tankönyvvé nyilvánítani. A képviselő úr így értelmezte a törvényhelyet, önök pedig úgy, hogy ez az egyik feltétel - esetlegesen számba vehető szempont - a sok közül.
Mindemellett '93-ban és '94-ben volt a kormánynak egy külön támogatási rendszere, ahol kifejezetten a tartós tankönyveket önálló forrásból támogatták. Ma pedig ilyennel nem rendelkezünk. Remélhetőleg a következő költségvetési év előkészítésében a kormány máshogyan értelmezi ezt a feltételt, ami a törvényben van, mint eddig, és valóban kemény feltételként a tanköny-engedélyeztetésnél ezt számba veszi.
A harmadik: ezen a ponton oldhat valamit a kétezer forintos könyvtári normatíva. Egy gond van ezzel: maga a művelődési tárca más elképzeléseket dédelget erről. Horn Gábor figyelmébe ajánlom, hogy tájékozódjon Racskó Péter biztostól. Ők úgy gondolják a tárcán belül, hogy az Internet-program keretében megvásárolt gépek amortizációjából a szükséges gépcseréket fogják fedezni. Gond lesz itt, mert vagy a könyvtárra nem lesz pénz, vagy a tartós tankönyvekre, vagy pedig az internetes program végigfuttatására.
Végezetül: az előbb említett Koller Mariann kiváló szakember, a Tankönyvkiadók Szakmai Szövetsége kamarájának vezetője - alapvetően nem az a baj, hogy ő rokona az egyik frakcióvezetőnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem az, hogy csak a tankönyvkiadó kamarai vagy szövetségi érdekét jeleníti meg az ő személye, és a tankönyvfogyasztók többi érdeke nem jelenik meg ilyen súllyal a tárca döntéseiben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi