PÁPAI MIHÁLY

Full text search

PÁPAI MIHÁLY
PÁPAI MIHÁLY (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Köztársaság elemi érdeke egy jól működő külkereskedelem. Külkereskedelmünk hatékony, közvetett támogatási eszköze lehetne egy, a költségvetési preferenciák rendszerét élvező, nemzeti lobogó alatt történő tengerhajózás. Ez megoldaná a közel hatszáz fő jól képzett magyar tengerész jelenlegi létbizonytalanságát is.
Tudomásomra jutott, hogy a Mahart az államkincstárral kötött szerződés alapján az orosz államadósság kiegyenlítéséből öt darab tengeri kereskedelmi hajót szerez be 1998-ig, amelyekből kettőt már meg is vásárolt. Ugyanakkor az ide vonatkozó rendelkezések ellenére a Pannon Sea nevű hajó nem magyar lajstromban, hanem máltaiban szerepel. A minisztérium ide vonatkozó ügyirata szerint kétséges, hogy a hajó üzembe lenne helyezve, ugyanakkor ezt a hajót többen látták a karibi térségben fuvarozni, fedélzetén ukrán tisztekkel, amikor a jól képzett magyar tengerészek nagy része munka nélkül van.
Felvetődik a kérdés, hogy a privatizáció előtt álló Mahart 1990-95 között eladásra került hajóinak fajlagos értéke miért volt magasabb mintegy 42 százalékkal az 1995-ös állományénál, amely két évvel fiatalabb volt a fent említetteknél.
Itt kívánom megkérdezni, hogy a Leányfalun lévő, sokak szerint mintegy 400 millió forint értékű Mahart-üdülő eladásra került-e, milyen pályázat útján és mennyiért.
Megítélésem szerint nem biztos, hogy szerencsés, ha a Mahart bizonyos csúcsvezetői helyet foglalnak a túlnyomó részben ukrán tulajdonban lévő - tehát konkurens - Interlieghter Tengerhajózási Vállalat igazgatóságában, főleg akkor nem, ha ezt egyesek bizonyos egyéb vásárlásokkal is összekötik.
Nagy tisztelettel kérdezem a miniszter úrtól, hogy kívánja támogatni a magyar tengeri hajózást, akár a Baross Gábor-féle elképzeléseket is figyelembe véve, hogy több mint hétszáz év után ne tűnjön el a magyar lobogó a tengerekről.
Köszönöm, és várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi