DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai délelőtt folyamán úgy tűnt, mintha a kötelező egészségbiztosításról szóló törvény valamilyen szakmai törvény, az orvostársadalom belügye lenne - bár kétségtelen tény, természetes, hogy nem vonom kétségbe az ő kompetenciájukat. Mégis azt kell hogy mondjam, ez a törvény egy hosszú távú törvény, és valójában hosszú távú politikát határoz meg. A mai délelőtt folyamán az is kiderült, hogy számos esetben politikai kérdésként vetődött fel: vajon a kötelező egészségbiztosítás mire terjed ki. Én mégis azt gondolom, ne higgyék azt, hogy az ellenzék bizonyos kérdésekben mint ellenzék jelenik meg, és nem a tényeket mondja, ezért én idézni fogok a magyar kormány háttéranyagából.
Amikor a Magyar Demokrata Fórum közel fél évvel ezelőtt tartott egy konferenciát, ahol akadémikusok és tudósok hívták fel a figyelmet arra, milyen rossz a magyar népesség életkilátása, mekkorák a halálozási arányok, és hogy egy mai felnőtt férfi várható életkora az 1930-as évekének megfelelő, akkor naivan azt gondoltam: a magyar kormány azért terjeszti be az egészségbiztosításról szóló törvényt, hogy ezekre a kérdésekre megoldást találjon. És hogy ez nem egy ellenzéki kifogás, hadd olvassam fel a magyar kormány mondatát, amely úgy szól: "...miután a magyar lakosság egészségi állapotának szenzitív mutatói: a halálozási adatok, a születéskor várható átlagos élettartam, a potenciálisan elvesztett életévek száma, az egészségben eltöltött évek száma az ország gazdasági teljesítményéhez és geopolitika helyzetéhez képest is rosszak...". Ez nem ellenzéki megfogalmazás, ez a magyar kormány dokumentuma.
Ezek után teljesen természetes, hogy azt várja a polgár, a parlamenti képviselő, de azt hiszem, sokkal inkább a magyar lakosság, hogy olyan rendelkezések szülessenek, amelyek ezeket a mutatókat az európai színvonalra emelik. Hiszen a többször hangoztatott európai tárgyalásaink során mindig felmerül az a kérdés, hogy a humán erőforrás hogyan is jelenik meg, mert nemcsak az a kérdés, milyen a gazdasági versenyképességünk, hanem legalább olyan fontos kérdés, hogy milyen a társadalmi versenyképességünk, milyenek a magyar lakosság egészségügyi kilátásai, oktatási és egyéb várható mutatói. Ezért is nagyon fontos kérdés, hogy mi az, amit szabályoz a törvény az ingyenes ellátás keretében, és melyek azok a kérdések, amelyek átutalódnak a magánkeretre vagy pedig a nem finanszírozott keretre.
Itt ismét a háttéranyagból szeretnék idézni, hiszen a háttéranyag a következő mondatot tartalmazza: "Az egészségügyi szolgáltatások hozzáférésében tapasztalható esélyegyenlőség és a lakosság egészségi állapota között hosszabb távon jelentős összefüggés tapasztalható." A háttéranyagban szerepel az esélyegyenlőség, a háttéranyag kiemeli azt a megfogalmazást, hogy bizony, a lakosság számára az élettartamban, illetve az egészségben eltöltött életévek szempontjából az esélyegyenlőség nagyon fontos.
Ugyanebben a háttéranyagban, a 7. oldalon találhatóak a következő számok: 1992-ben az egészségügyi ellátás lakosság által fedezett hányada 8,1 százalék volt; '93-ban 9,9; '94-ben 9,8; '96-ban 15,1 százalék - majdnem megduplázódott. Ez azt mutatja, hogy a lakosság jelentős mértékben költött az egészségügyi állapotának a megőrzésére. Ha ezt a 15,1 százalékot összehasonlítom a szintén a kormány dokumentumában szereplő mondattal, amely szerint "a fejlett országokban 8 és 25 százalék között van ez a hányad", akkor azt gondolom - parlamenti képviselőtársaim felhívták a figyelmet rá -, hogy bizony igenis szabályozni kell, melyek azok az ellátások - és most itt nem a hajbeültetésre gondolok, bár az is nagyon lényeges kérdés, hanem sokkal inkább a prevencióra, a megelőzésre és a különböző egészségügyi ellátásokra -; akkor ez egy nagyon komoly társadalompolitikai kérdésként merül fel.
Nem a törvény részleteire szeretnék kitérni, csak két olyan jelentős kérdésre, hogy vajon a magyar társadalom fel van-e arra készülve, mondhatjuk-e azt, hogy a magyar társadalom reálbérnövekedése - ami az elmúlt években nem növekedés, hanem csökkenés formájában jelent meg -, megengedi-e azt, hogy ilyen rohamos mértékben növekedjen a saját források egészségügyre való felhasználása. Szintén a kormány által számunkra biztosított háttéranyag 11. oldaláról mutathatnám meg azt a táblázatot, amely annak a meredek emelkedését mutatja, hogy a saját forrásokat hogy kellett bevonni az egészségügyi támogatásba és egy enyhe - talán nem is annyira enyhe - csökkenését a központi forrásoknak.
Én úgy gondolom, a leglényegesebb kérdés az: vajon azzal a mondattal, ami szintén ezen háttéranyag dokumentumában szerepel, hogy 1997-ben az OECD-országokhoz képest 25 éves elmaradással létező egészségügyi ellátásunkat, elfogadhatjuk ezt, avagy sem. A Magyar Demokrata Fórum úgy gondolja, hogy ezt nem lehet elfogadni, ezért is mondta Dávid Ibolya képviselőtársam és Kis Gyula képviselőtársam azt, hogy ez a törvény elfogadhatatlan az általánosság szempontjából. Módosító indítványokkal kicsit jobbá lehet tenni úgy, hogy bizonyos ellátások bekerüljenek, hogy bizonyos ellátási formák segítsék azt, hogy egészségesebb életmódot éljenek, de alapvetően a törvény azzal, hogy számtalan esetben a minisztériumnak ad felhatalmazást... Nem a mindenkori minisztérium szakmai képességét kívánom itt kétségbe vonni, hanem az anyagi lehetőségeit. Lehet, hogy orvos képviselőtársaim a szakmai képességeket is kétségbe vonják, én azonban csak arra a lehetőségre szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem tudjuk elfogadni azt a kötelező egészségbiztosításról szóló törvényt, amelynek a célja az, hogy Magyarországon 1997-ben és '98-ban az európai országok 25 évvel ezelőtti állapotát érjük el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi