DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tekintettel arra, hogy 9 óra óta itt várok már a felszólalásra - ez meglehetősen hosszú idő volt -, és mivel emberek vagyunk, néha ki is kellett menni a teremből. Ennek következtében úgy gondolom, hogy itt tudnám folytatni mindazt, amit itt még el akarnék mondani.
Az előbbi bevezetésben elmondtuk azt, hogy a T/4296. számú törvényjavaslat kásahegyéhez érkeztem el az előző három felszólalásom és 40 percem során, tehát már meglehetősen hosszú idő telt el ezekkel a felszólalásokkal. Ma a javaslatot olvasva világossá vált számomra, hogy minden magyar állampolgár kapcsolatba kerül majd ezzel a törvénycsomaggal. És milyenek lesznek ezek az intézmények? Olyanok, amilyennek a pénzügyi kormányzat akarja, mert az egészségügy kérdése mint nagy elosztási rendszernek a kérdése - éppen úgy, ahogy az oktatásnál - döntő módon pénzügyi feltételektől is függ.
A napokban az egyik napilapunk szociológus közírója négy véleményt sorolt fel szellemesen - bár a négyre építve én kapásból legalább még tízet tudnék megemlíteni -, és azt mondja, hogy az egészségügynek most van négy kulcsszava, és ennek a négy kulcsszónak a közös kulcsszava a félelem: félelem a felelősségvállalástól, félelem a helyettesíthetőségtől, félelem a rendszer átláthatóságától és végül a presztízsveszteségtől.
A törvény előterjesztői azonosak az 1993. évi - nemcsak az 1992. évi, hanem az 1993. évi - pénztártörvény kezdeményezőivel. Ezért az önkéntes nyugdíjpénztárak - hogy ezzel kezdjük - elütő konstrukciója alig jöhetett szóba, mivel az már érvényben lévő elképzeléseket is minősített. Arról beszélünk a továbbiakban, csak végigsorolom leltárszerűen az egészségügy és az egészségbiztosítás döntő gondjait. (Akar László: Egészségügyről van szó!)
Ha megvizsgáljuk a törvényjavaslat többé-kevésbé számszerűsíthető vagy könnyen áttekinthető részeit, akkor csak a gyakorlat válik bonyolultabbá. Tudniillik maga a törvény azért áttekinthető és jól látható, csak a rá épülő gyakorlattal lesznek gondjaink és bajaink. Ezek alapján szeretnék néhány kérdésről beszélni.
(13.50)
Tekintettel arra, hogy most hetekig a nyugdíjkérdésekről beszéltünk, ne az egészségbiztosítás általános kérdéseivel kezdjük, hanem a nyugdíjpénztárakkal, ahol a legfontosabb bevételeket a pénztártagok kötelező befizetései képezik. A tagdíj alapja a társadalombiztosítás és a magán-nyugdíjellátásra jogosultságról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló törvényben meghatározott nyugdíjjárulék-alap. A tagdíj mértékét a javaslat bevezetésekor a nyugdíjjárulék-alap 6 százalékban, 2000. január 1-jétől pedig 8 százalékban határozza meg. A javaslat szerint lehetőség lesz arra, hogy a munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalásával munkavállalója tagdíját, továbbá a pénztártag a saját tagdíját a tagdíjalap mértékének 10 százalékáig kiegészíthesse. A munkáltató kötelezettségvállalása azonban csak minden munkavállalóra azonos mértékben és egyforma feltételekkel vonatkozhat.
A bevételekről és a bevételekből képzett tartalékokból finanszírozzák a kiadásokat. A tőkefedezeti elven működő nyugdíjpénztárakban a biztosított pénztártagok befizetett tagdíjai tőkét képeznek, amely fedezetül szolgál a nyugdíjbiztosításhoz. A magán-nyugdíjbiztosító pénztárakban a bevételből tartalékokat képeznek, és a szolgáltatásokra, illetőleg az intézmény működtetésére fel nem használt pénzeszközöket befektetik. A pénztár az egyes pénztártagok megtakarítását....

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi