DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Sajnos a hat percből néhány másodpercet arra kell áldozni, hogy válaszoljak Schwarcz Tibor úrnak. Az, hogy a mellékletet most elkezdik átírni, igazán méltánylandó tett, hiszen rögvest vége van az általános vitának. Talán előbb kellett volna átírni.
A méltányosság kérdését pedig, igaz, hogy lehetővé teszi a mostani szabályozás, de önök ezt hatályon kívül helyezik, tehát pontosabban kellene az új törvénybe belefogalmazni.
Az érdemi részhez: tulajdonképpen az egészségügyi reform elindult a '85-86-os évek táján, ment, mendegélt, majd megtorpant a '94-es kormányváltozás következtében, amikor más prioritások kerültek előtérbe: a gazdaság élénkítése, illetve szinten tartása megelőzte az egészségügyi kiadásokra fordítható összegek addigi lassú, de egyenletes növelését. Hogy ez mennyire így van, az a kormány előterjesztésének háttéranyagában, a 11. oldalon mindenki számára látható. Az történt, hogy a kormányelőterjesztés szerint is mi '94-ben, tehát az előző költségvetés alapján, 7,9 százaléka volt a nemzeti összterméknek az egészségügyre fordítható összeg. Ez '96-ra 7,14 százalékra, tehát jelentős mértékben csökkent. Még nagyobb a csökkenés, ha az állam által az egészségügyi célra fordított kiadásokat tekintjük, mert az 6,5-ről 5,8 százalékra csökkent.
A különbséget a lakossági közvetlen kiadások, készpénzkiadások mértéktelen növekedése hozta létre. Tessék megnézni, az önök két éve alatt a lakosság közvetlen terhei íly meredek módon (A képviselő felmutatja a táblázatot.) 11-ről 18 százalékra nőttek az állami kiadások és a lakossági közvetlen kiadások arányában.
(12.40)
Miközben ez a lakosság fizeti a magas társadalombiztosítási, egészségbiztosítási járulékot, ezért nem kapja meg a szolgáltatást, csak ha külön - most már egyötöd erejéig közvetlenül -, saját zsebéből hozzájárul. Hogy ez milyen magas arány, arra annyit mondok, hogy a fejlett országokban ez az arány 8 és 25 százalék között mozog, tehát bizony a felső sávban vagyunk már most is.
Ez különösen feltűnő, ha azt is figyelembe veszik, hogy a fejlett országokhoz képest a mi jövedelmünk egytizede az ottaninak. Tehát az egytizedéből a magas tb-járulék felett plusz még az ottani legfejlettebbeknek megfelelő összeget kivenni a beteg zsebéből - ez egy szociálliberális kormány kétéves uralma után igazán nem tekinthető túlságos nagy sikernek; de nagyobb baj, hogy ezt folytatni kívánják, merthogy a lakossági terhek változatlanul egyötödét, 18 százalék fölöttit tesznek ki, és az állami kiadások szép lassan csökkenni fognak a saját prognózisaik szerint.
Ezt nem tudom másként értékelni, mint hogy leírták az egészségügyet, a maradék maradékának elve érvényesül. Miután minden egyébre van pénz, a jövő évi prioritások a mezőgazdaság és a rendfenntartás prioritását hangsúlyozzák - és miniszterelnökünk közölte, hogy ezen kívül aztán már semmiféle prioritás nincs -, ez a folyamat folytatódni fog.
Tessenek elgondolkodni, hogy mióta romlik a magyar lakosság egészségügyi állapota, romlanak a halandósági mutatóink!? 1965 óta. Mióta csökkennek az egészségügyre fordítható kiadások? 1965 óta. Talán mégis van valami összefüggés a kettő között. Az a két év, a '93-as és '94-es, amikor nőni tudtak, sajnos egy ilyen elöregedett és ennyire beteg országban csak minimális javulást hozott, de ez is kimutatható a statisztikákban. Tehát tessék eldönteni: hogy a 7 millió magyar országa legyünk, ezt már eldöntötték; de hogy 7 millió beteg ember országa legyünk-e, és így menjünk Európába, avagy próbáljon meg ez a társadalom a jelentőségének megfelelő súlyt és támogatást biztosítani az egészségügynek? Ez politikai döntés kérdése. Ne mondják, hogy majd ha a gazdaság megélénkül, akkor több pénz fog jutni rá! Aki ma meghal, azt a legélénkebb gazdaság sem fogja tudni feltámasztani - sajnos. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi