DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Itt a protokollokkal kapcsolatban szeretnék elmondani egy-két dolgot. Mindenütt a világon, ahol az egészségügyi ellátás minőségét szeretnék biztosítani, alkalmaznak protokollokat. A protokoll nemcsak azt tartalmazza, hogy mit kell, mit szabad egy orvosnak megcsinálni, hanem azt is, hogy mi az, amit a szakma szabályai szerint nem szabad kihagyni. Ez az, amit meg kell határozni, hogy minden körülmények között azt az eljárást, azt a vizsgálatot, annál a betegségnél meg kell csinálni. Ezt nem szabad kihagyni, ez a protokoll másik lényege, és ez nem korlátozza a gyógyítás szabadságát, és ez ellen, nem tudom, miért ágálnak, tisztelt képviselőtársaim. Ha a protokollokban szabályozzák egyes betegségeknek a terápiás és gyógyítási eljárási módját, ez pontosan meghatározza. A szabadságfok megmarad, hiszen nem lehet mindenkinek ugyanazt a gyógyszert adni, nem lehet mindenkinél ugyanazt alkalmazni, de az is benne van, hogy mit nem szabad kihagyni; és az már bűn és szakmai hiba, ha annak a betegségnek az ellátásából azt kihagyják. Tehát ez a protokoll lényege.
A másik pedig: a várólistákkal kapcsolatosan. Mindenütt a világon, Angliában, ahol kórházikapacitás-felesleg van, ott is van várólista. A várólistáknak és a kórházi ágyszámnak nincs köze egymáshoz, pusztán financiális okokból alkalmaz minden egyes egészségügyi ellátás várólistát. A várólistát tehát természetesen figyelembe kell venni.
Pusztai Erzsébetnek válaszolnám, hogy közvetlenül a törvény első fejezetében ott szerepel a harmadik mondatban a hozzáférhetőség... (Dr. Pusztai Erzsébet: Esélyegyenlőséget mondtam!), és benne van az esélyegyenlőség is, a 30 és a 60 nap pedig a másik törvénytervezetben szabályoztatott... (Dr. Pusztai Erzsébet: Nincs benne.), ami érvényben van, hogy mikor terjed ki a biztosítási jogviszony valakire, a megszűnés után hány napig. (Dr. Pusztai Erzsébet: Hol?) Nem ebben, hanem a másikban, ami még érvényben van. (Dr. Pusztai Erzsébet: De ezt most helyezzük hatályon kívül! - Derültség, zaj.)
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi