BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, valamennyien egyetérthetünk abban, hogy az a szerep, amelyet II. János Pál az elmúlt hosszú időszakban a közép-kelet-európai átalakulásban játszott, teljesen vitathatatlan, az ő fellépése nélkül valószínűleg egész másként vagy sok tekintetben másképp, lassabban ment volna végbe - mindenekelőtt Lengyelországban és az egész térségben - az az átalakulás, ami Magyarország számára is meghozta a szabadságot.
Abban sincs köztünk vita, hogy II. János Pál olyan értékeket képvisel számos alapvető kérdésben, amelyek néhány száz évvel ezelőtt még csak a kereszténység értékei voltak, és az elmúlt mintegy 200 év fejlődése során hívő és nem hívő, egyházi és világi humanisták közös értékeivé váltak. Az sem vitatható, hogy vannak olyan kérdések is - akár az abortusz kérdése, akár gazdaságfilozófiai kérdések -, amelyekben II. János Pál mint ember és mint egyházfő képvisel egyfajta álláspontot, amely álláspont megosztja a lengyel társadalmat is, a magyar társadalmat is és nagyon sok más ország társadalmát. Azt hiszem, ennyit Szabó képviselőtársunk hozzászólásának első részéről.
De volt egy második gondolata is, amelyben ismét a francia és az angol választásokból kívánt következtetéseket levonni. Én azt gondolom, úgy emlékszem, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok többsége az elmúlt 6-7 évben a nyugat-európai kereszténydemokrata pártokat mindig mint szellemi rokonát aposztrofálta, amelyekkel minden lényeges kérdésben egyetért, és az ő jelentős politikai szerepükből vont le következtetést arra nézve, hogy nekik milyen szerepet kell játszaniuk Magyarországon. Most, hogy Franciaországban és Angliában vereséget szenvedtek, egyszerre kiderült, hogy nem ők a szellemi rokonaik, ők azért vesztettek, mert egy neoliberális politikát folytattak. (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem erről beszéltünk! Mások a pártok...) Én azt hiszem, hogy ott is parlamenti váltógazdaság van, és aki egy kellemetlen gazdasági feladatot vállal, az vállalja a választási vereség kockázatát is (Dr. Pusztai Erzsébet: A társadalmi jelenségek nem azonosak a pártokkal!), ez történik minden országban, ahol kormányok nehéz feladatokat hajtanak végre (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), sokszor függetlenül attól, hogy jobboldali vagy baloldali ideológiájuk van.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi