DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! 1992 nyarán II. János Pál pápa egy automatizált mosógépgyártó üzemegységet avatott fel az észak-itáliai Pordenone városában, a Zanussi központi telephelyén. Az előkészített ünnepi beszéd után azonban önálló fejtegetésbe bocsátkozott, és óvta Kelet- és Közép-Európát attól, hogy csupán másolja a világrendszerek harcában győztes nyugati tőkés gazdaságot, a fogyasztásra épülő magatartást. Hangsúlyozta, hogy a profitszerzés és a nyers hatalom nem lehet a termelőtevékenység meghatározója, hanem ez csakis az ember testi-lelki szükségleteinek kiegészítése lehet. Ezért célszerűség szempontjából is fontos, amit a pápa így fejezett ki, idézem: "Hozzátok létre a szolidaritás egyre szélesebb hálóját, mindenekelőtt a gyengébbek és a szegények érdekében!"
Tisztelt Ház! A magyarországi történeti egyházak eddig is bizonyították a társadalmi szolidaritást építő szerepüket, gondoljunk akár a diakóniai szeretetszolgálatra, a börtön- és kórházmisszióra, a szenvedélybetegekkel való foglalkozásra, a menekültek lelki ápolására - és sorolhatnám. Ezért érzem úgy, hogy magunk, vagyis az ország alatt vágjuk a fát, amikor az egyházi iskolák egy részének visszaadása kapcsán az egyház súlyának további fokozódásától tartanak egyesek.
Bár válnának általánosabbá a képviselt keresztény és keresztyén értékek, amelyeket az MDF is vall, és amelyek a vallástalanok számára is fontosak kell legyenek! - gondolok itt a személyiség megbecsülésére, a szolidaritás elvére, a szubszidiaritásra, vagyis hogy a tevékenység gyümölcseit ne vonja el a hatalom a kisebb csoportoktól, és végül a közjó elvére, ahogy azt Johannes Schasching, osztrák katolikus professzor megfogalmazta. Az egyházak között ezért nincs versengés az állammal kötendő megállapodás kérdésében, ahogy a tegnapi egyházi és miniszterelnöki találkozónak az eredménye is ezt jelzi.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi