DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! Pokorni képviselőtársam riasztó dolgokról számolt be. Tényleg riasztóak a számok, a tiltott drogokat kipróbáló serdülők és fiatal felnőttek számaránya már 20-25 százalékra tehető - tehát a 30 éves korig -, a betegeké pedig eléri a százezer főt, és nő a kemény szerek aránya, gondolok itt a cannabisokra, az intravénás ópiumszármazékokra és az úgynevezett diszkódrogokra.
Az MDF javaslatai ezzel kapcsolatosan most vannak kidolgozás alatt, de azért néhány dolgot hadd soroljak fel, szinte felsorolásszerűen hadd mondjam el. A csekély és jelentős mennyiség újraszabályozása volna az egyik feladat. A másik a Btk. által elrendelt kábítószer-függőséget megelőző vagy gyógyító kezelés nyilvántartása, rendezése, az intézményhálózat kiépítése, a szer hatása alatt történő járművezetésnél a szerek tételes megnevezése, valamint az ellenőrzés technikai feltételeinek megteremtése, a témának az iskolai egészségnevelésbe - különös súllyal a tanárképzésbe - történő beépítése, a tömegközlésben a pozitív mintaadás. Nem elegendő, hogy a televízió időről-időre közli, hogy a határon vagy valahol mennyi kilót, mázsát, tonnát találtak meg ezekből a szerekből, hiszen ez tulajdonképpen csak egy felhívó jellegű és egy negatív közlés. Itt inkább a pozitív hangsúlyt kellene megtalálni a tömegközlésben.
Még a szakemberképzést tartjuk fontosnak, és egy olyan lelki egészségvédelmi programot, amelyben benne van a drogozás, az alkoholfogyasztás, az öngyilkosság, a prostitúció közös társadalmi gyökereinek kezelése, hiszen nagyon jól ismert szakmai körökben a tünetváltás jelensége, hogy egyik devianciából könnyen átvált ugyanaz a szenvedő ember egy másik devianciára. Ugyanis megalapozottan állítható, hogy az a társadalompolitika, amely forrásokat von el a családoktól, az egészségügytől, az oktatástól, a művelődéstől, az akarva-akaratlanul is tevőlegesen járul hozzá az ilyen típusú problémák halmozódásához. Minden egyes bezárt falusi iskola, minden megszűnő orvosi, tanítói, népművelői álláshely, minden cigarettareklám - továbbmegyek: alkoholhirdetés -, minden felbomló család növeli a kábítószer-fogyasztás kockázatát.
Az MDF Dobos Krisztina személyében három hete már figyelmeztetett a nyári iskolaszünetben kiéleződő kérdésekre. Kérem a döntéshozó szervektől, a kormányzattól, hogy ezt vegye komolyan. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi