DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A szinoptikusok közül Szent Márk apostol és evangélista írja le legrészletesebben azt az eseményt, amikor is Jézus tanítványaival szombaton átmenve a mezőn, azok megéheztek és tépdesni kezdték a kalászokat és kifejtették a magokat. A farizeusok és írástudók felháborodva fordultak Jézushoz: Semmit sem szólsz, hogy tanítványaid megszegik a szombatot? Ekkor hangzottak el a szavak: "Nem az ember van a szombatért, hanem a szombat van az emberért." Vagyis a rideg törvény embertelenné válik, ha azt sugallja: jobb éhen halni, mintsem megszegni a munkavégzési tilalmat, holott a szombat értelme az ember testi és szellemi megújulása.
Miért hozom ezt föl? Mert napjainkban igen jelentős külföldi események pont e körül az elv körül fordultak meg, mint például II. János Pál pápa lengyelországi útja, a brit és a francia választások és az amszterdami csúcstalálkozó is. A pápa lengyelországi beszédeiből néhány mondatot idéznék. "Miközben a technikai fejlődés soha nem tapasztalt korát éljük, milliók szenvednek az éhségtől." Vagy másutt: "Az igazi szabadság rendet igényel, mégpedig erkölcsi rendet, az értékek rendjét, az igazság és a javak rendjét." Végül: "Mind az állam, mind az egyház erejének forrása a nemzet gondos oktatása, az állam jólétéhez és szuverenitásához az út a tevékeny egyetemeken keresztül vezet."
A Magyar Demokrata Néppárt tavaly november 30-án elfogadott Alkotó ember, emelkedő nemzet című programtézisei nem véletlenül hivatkoznak már a bevezető részben II. János Pálra, majd a maastrichti szerződésről azt állapítják meg, hogy Maastricht szükségszerű, Maastricht megkerülhetetlen, de Maastricht kevés. Óriási tévedés azt hinni, hogy elég meghatározni a GDP-re vetített deficit vagy az eladósodottság mértékét. Ez még nem oldotta meg a szociális problémákat, és a hazánkénál ötször, tízszer magasabb GDP-jű országokban is rohamosan nő a munkanélküliség, a hajléktalanok és a társadalom perifériájára szorultak száma.
Ma nem jelzi semmi a társadalommal, hogy a hatékonyság oltárán hozott áldozatokért mennyi GDP-re vetített oktatási kiadás - vessük össze a pápa megjegyzésével -, egészségügyi vagy nyugdíjellátás jár. Épp ez a leghangsúlyosabb követelés, amikor mi arról beszélünk, hogy a társadalmi ellátási minimumról is szólni kellene. Ma hatékonyság és termelékenység a neve a szombatnak, amit nem az embereknek kell szolgálni, hanem azoknak az embereket. A brit és a francia választások megmutatták, hogy leáldozóban van annak a neoliberális monetarista gazdasági filozófiának a napja, melyben a fény és árnyék egyre kontrasztosabb, és a társadalom egyre szétszakadóbb. És erről szólt Amszterdam is, hogy Maastricht kevés, kellenek szociális jóléti normák is, és ekkor lesz stabil euro, és ekkor lesz stabil Európai Unió. Ez a jövő üzenete, a jövő század üzenete és a valódi integráció konvergenciafeltétele.
Ezért a Magyar Demokrata Néppárt, amikor megfogalmazza a kormány kritikáját, szlogenek hangoztatása helyett arra hívja fel a figyelmet, hogy lépjen ki a 15-20 év előtt megfogalmazott, kizárólag a hatékonyságra, a profitra orientált tendencia bűvköréből, és annak szellemében cselekedjék, és cselekedjék, hogy a szombat van az emberért. Őszintén reméljük, hogy a vatikáni szerződés aláírása előtti napokban az aláírás közvetetten valahol ennek az új gondolkozásmódnak a szolgálatába is fog állni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi