GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Időszerűnek, nagyon aktuálisnak tartjuk Szabó Iván képviselő úr napirend előtti felszólalását, hisz most a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti megállapodás megkötésével és a másik három történelmi egyház állásfoglalásával kapcsolatban nagyon fontos, hogy a Parlament falai között is elhangozzanak azok a gondolatok, amelyeket lengyelországi útja alkalmával immáron többször, de most nagyon markánsan megfogalmazott II. János Pál.
Azt hiszem, a keresztény ideológia, amely Európában több mint ezer éve honos, és gyakorlatilag meghatározza az egyes országokat és az egyes országok állampolgárainak életét, nemcsak a hívőkét, hanem az ateisták életét is, abból indul ki, hogy amikor próbálja a ma liberálisabb felfogás - amely nemcsak Magyarországon és a volt szocialista utódországokban, hanem egész Európában dívik, az a szemlélet, hogy az egyén jósága, az egyén szolidaritása majd úgyis meggyőzi az embertársak iránti szolidaritás iránt, és gyakorlatilag elég egyéni értékeket felmutatni, és nem kell a közösség ereje.
Épp II. János Pál figyelmeztetése és a keresztény tanítás, amelyben az egyik legfontosabb ige, hogy "elmenvén azért tegyetek tanítványokká minden népeket", épp a közösség erejét mutatja. Az egyháznak és azoknak a pártoknak és erőknek, akik például most a Vatikán és a Magyar Köztársaság közötti megállapodást nem akarják elősegíteni, mondjuk: gyakorlatilag a közösség ereje épp ott mutatkozik meg, hogy az egyház nemcsak egy földi intézmény, hanem - mint ahogy itt is hallottuk - gyakorlatilag a közösség erejébe közösségi szolidaritást tud elvégezni.
(8.40)
És ezért százszorta több, mintha egy világi intézményt csak, amelyet próbálnak mindig beállítani - világi intézményt abból a szempontból, abból a rendszerből értékelni -, de az egyháznak mindig több volt, és hisszük azt, hogy több is lesz a szerepe. Köszönöm szépen. (Lányi Zsolt tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi