DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ebben a szakaszban már több fontosnak tekintendő módosító indítványunk van. Sepsey Tamás képviselőtársammal együtt mindenekelőtt felvetettük annak lehetőségét - erről szólhattam már az általános vitában -, hogy vajon nem érkezett-e el a megfelelő pillanat az elnevezések tekintetében ahhoz, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnevezését - ha már úgyis a magyar tradíciókhoz viszonyulva táblabíróságokat állítunk fel - a helyére téve, visszaállítsuk ennek a sok száz éven keresztül kialakult formáját, és kúriának nevezzük azt, amit kúriának nevezett az a törvény, amelyre hivatkozással történik a táblabíróságok felállítása. Annál is inkább fontosnak találjuk ezt, hiszen a Legfelsőbb Bíróság még a magyar nyelvtan szabályainak sem megfelelően került - rosszul lefordítva egy orosz törvény, egy szovjet-orosz törvény kapcsán - a magyar alkotmányba és a bírósági szervezeti törvénybe.
(10.30)
Hiszen ebben az időben, mint az már elhangzott, a volt táblabíróságokat - ezt a szót, a tábla jelleget és az ehhez kapcsolódó, akkor elfelejteni rendelt hagyományokat - felsőbíróságokká keresztelték; természetesen a "keresztelés" szó nem megfelelő e rendszer névadására: névadó ünnepségben részesítették. Tehát a felsőbíróságok esetén még van valami nyelvtani alapja, hogy legyen egy Legfelsőbb Bíróság, de akkor sem kell "legfelsőbb"-nek hívni, hanem elég a "legfelső". De még egyszer mondom, ha úgy maradna, ahogy most az előterjesztő szándékolja - amellyel általánosságban nem értünk egyet -, akkor egy nagyon heterogén és nem a veretes jogállamhoz méltó jogalkotás termékével állhatnánk szemben, és természetesen a táblabíróság indokoltságát - és még egyszer mondom -, súlyozottan a magyar hagyományokhoz való visszanyúlást indokoló szavak nagyon elerőtlenednének, ha ezt a javaslatot nem támogatná az Országgyűlés többsége. Ez tehát magában foglalja a Legfelsőbb Bíróság névváltoztatását.
Amikor kérdeztük, hogy mi az indoka az egyetértés elmaradásának, azt a választ kaptuk - máig sem pontosan értjük, hogy ez a válasz elegendő-e -, hogy nagyon költséges lenne. Kérdeztük, hogy milyen költségtényezőkből állna ez, hiszen az én tudomásom szerint kettő darab zománctáblát kell kicserélni a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai és Stollár Béla utcai két bejáratán. Ez valóban jelentős munka, de azért az állami költségek szempontjából mégsem lehet túlságosan nagynak minősíteni; és ugyancsak a bélyegzők tekintetében: a Legfelsőbb Bíróságon használatos bélyegzőket kell kicserélni. Azt hiszem, hogy a névtábla és a szimbolikus, névhasználathoz kapcsolódó eszközök cseréje aránytalanul kis költséget jelentene a név mögött rejlő tartalom visszahozására.
Ugyancsak ez indokolja erre irányuló javaslatunkban a "törvényszék" elnevezés visszaállításának igényét is.
Tisztelt Országgyűlés! A táblabíróság magától értetődően azt jelentette, hogy az illetékességi területén belül egy vagy több - hangsúlyozom: egy vagy több - törvényszék fölött működött mint első folyamodású fellebbezési bíróság. Ez szervezetileg természetesen többet jelent, mint ami ma a magyar bírósági szervezetet jellemzi, hogy: egy megye - egy megyei bíróság. Természetesen fölmerülhet majd az előbb vagy utóbb, hogy mondjuk, törvényszék legyen azonos megyén belül olyan városokban, ahol korábban is működött törvényszék, vagy ahol az élet és a fejlődés azt indokolja, hiszen nehezen lehetne a többi hatásköri változtatással együtt elvitatni a jogosságát, hogy például Sopron városának törvényszéke legyen, ha ez a nagy megye az egyetlenegy megyei bírósággal és az egyetlenegy ilyen hatáskörrel rendelkező Győrbe kénytelen koncentrálni mindazokat az illetékességi és hatásköri szabályokat, amelyek most is így illetik meg a megyeszékhelyen működő megyei bíróságot.
Tisztelt Országgyűlés! Nem túlságosan hosszan igénybe véve a türelmüket: úgy gondolom, hogy ha önök egyet kívánnak érteni ezzel a több évtizedre szóló reformmal - amelyet mi most nem tartunk megfelelően megalapozottnak és előkészítettnek az elmondottak alapján, az ilyen érvelés hallatán ez a meggyőződésünk csak megerősödött, hogy néhány táblacsere lenne az akadálya egy ilyen jelentős és a jogásztársadalom számára, de azt hiszem, a jogkereső közönség számára is, egy olyan üzenetnek, amely valóban a tradíciókat és az alkotmányos intézmények folytonosságába vetett meggyőződésünket erősíti -, akkor kérem, támogassák ezt az indítványunkat, és végre most, ebben a lehetséges időpontban teremtsünk rendet azoknak az elnevezéseknek, azoknak az alkotmányba már nem való elnevezéseknek a terén, amelyek tekintetében, úgy látszik, az a törekvés, amely egy új alkotmány előkészítésére irányult, nem kecsegtet sikerrel e ciklus még látható, hátralévő idejében.
Tisztelt Országgyűlés! Ennek a résznek a további módosító indítványait illetően úgy gondolom, hogy nem feleslegesen indítványozzuk Sepsey Tamás képviselőtársammal együtt azt, hogy a bíróságról szóló törvény a Legfelsőbb Bíróság feladatának pontos és precíz megjelölését illetően tartalmazza azt, hogy a bírósági jogalkalmazás egységének biztosítását a Legfelsőbb Bíróság jogértelmezés útján végezze.
Az előterjesztő és a bizottság többsége nem értett egyet ezzel a bővítéssel. Tulajdonképpen az az indoklás hangzott el, hogy ez fölösleges, hiszen magától értetődően semelyik bírói szerv, így a Legfelsőbb Bíróság sem jogalkotó szerv, tehát a jogértelmezést érthetően, annak külön kimondása nélkül is csak ilyenként lehet felfogni, és a jogalkalmazás egységét nem jogalkotói tevékenységnek minősíteni a előterjesztő.
(Dr. Kávássy Sándor elfoglalja jegyzői helyét.)
Mégis szükségesnek tartjuk ezt néhány szóban megindokolni, hiszen még a beterjesztést megelőző egyeztetések és készülődések körében nagyon éles vitát váltott ki az, hogy a Legfelsőbb Bíróság akkor ragaszkodott volna ahhoz a jogállását erősítő pozícióhoz, amely nem tette volna lehetővé a Legfelsőbb Bíróság ilyen jogértelmezési határozatainak alkotmánybírósági felülvizsgálatát. Ez ma már nem áll fenn, ez az indok tehát a mi módosításunkat ugyan nem támogatja, de úgy érzem, benne van a jogi közélet és az ezzel kapcsolatban illetékességgel bíró intézmények gondolatvilágában, hogy nincs pontosan tisztázva - és ez a törvény nem is tesz meg mindent ennek érdekében -, hogy a Legfelsőbb Bíróság által ily módon a jogalkalmazás egységét biztosító tevékenység valójában és ténylegesen hogyan viszonyul az Alkotmánybírósághoz, illetőleg a jogforrások különböző fajtáihoz. Úgy gondoljuk, hogy a jogértelmezés kimondása ezt a kérdést eldönthetné, és úgy gondoljuk, hogy méltán kérjük ennek támogatását.
Végül ebben a körben fontosnak tartanánk enyhíteni a jogegység megteremtésével kapcsolatos, egyébként a törvény egyik legsikerültebb fejezetének rendelkezéseit. Enyhíteni abban a tekintetben, hogy ne legyen szükséges az minden esetben, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsának működését az elnök vagy az elnökhelyettes, esetleg a kollégiumvezető vagy a kollégiumvezető-helyettes vezesse. Elegendőnek tartanánk rend szerinti esetben, ha a Legfelsőbb Bíróság elnöke által kijelölt kollégiumvezető vagy kollégiumvezető-helyettes látná el általában a jogegységi tanács vezetését. És azokban az esetekben, ha a jogegységi eljárás több szakág ügykörét érinti, elegendőnek látszana, ha ezt több kollégium működési területét érintő döntést igénylő kérdésben valóban a Legfelsőbb Bíróság elnöke vagy - és ezt javasolnánk itt bővíteni - elnökhelyettese vezetné.
(Dr. Trombitás Zoltán elfoglalja jegyzői helyét.)
Úgy gondoljuk, túl sok a nevesített feladata a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztét betöltő személynek. Azt hiszem, a jogegységi eljárás semmilyen csorbát nem szenved, ha az általa vagy a helyettese által kijelölt kollégiumvezető vagy helyettes jár el a rend szerint. Nem tudjuk, milyen munkaterhet fog ez jelenteni, nem biztos, hogy általában egy-egy személyhez ennyire kapcsolódó funkciók gyakorlása életszerűen alkalmazható lesz a gyakorlatban, és nem ró-e tényleg teljesíthetetlen fizikai és egyéb igénybevételt ugyanarra a személyre. Ezért kérjük e két javaslatunk támogatását is ennél a résznél.
Bár vannak más módosításaink, ezt láttam fontosnak - az önök támogatását kérve - szóban is előadni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi